Όλο και λιγότεροι οι Μεξικανοί μετανάστες στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν 40% από τον Μάιο, ανακοίνωσε η μεξικανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που ανέβηκε κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε ότι κατά τις ως τώρα και ακόμη μη τελικές εκτιμήσεις, 87.648 μετανάστες έφθασαν στα σύνορα της χώρας του με τις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 39,5% χαμηλότερος από τον Μάιο, όταν καταγράφηκαν 144.278 μετανάστες.

«Πρόκειται για αξιοσημείωτη μείωση», τόνισε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας.
Η θεαματική αύξηση των συλλήψεων μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο πυροδότησε την οργή του Τραμπ, ο οποίος απείλησε την 30ή Μαΐου να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του εάν η κυβέρνηση του ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν ανέκοπτε τις ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Οι δύο χώρες έκλεισαν συμφωνία βάσει της οποίας το Μεξικό ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες άνδρας της νεοϊδρυθείσας εθνοφρουράς στα νότια και στα βόρεια σύνορά του. Η μεξικανική κυβέρνηση ανέφερε αυτόν τον μήνα πως θεωρεί πως απέφυγε τον κίνδυνο να υιοθετηθούν νέοι κανόνες για το μεταναστευτικό ζήτημα που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση του Τραμπ να αρχίσει να απελαύνει χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη μεξικανική επικράτεια.

Ο μεξικανός ΥΠΕΞ απέδωσε τη μείωση των ροών στη δημιουργία θέσεων εργασίας στα κράτη της κεντρικής Αμερικής, εν μέσω πρωτοβουλιών της κυβέρνησης του Λόπες Ομπραδόρ που συμπεριλαμβάνουν αναπτυξιακά προγράμματα και μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Το Σαββατοκύριακο, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει βοήθεια στην Ονδούρα προκειμένου να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας ως τον Δεκέμβριο. Η Ονδούρα ανήκει — μαζί με τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ — στο λεγόμενο βόρειο τρίγωνο, από όπου αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στις τα τελευταία χρόνια. Οι τρεις χώρες μαστίζονται από τη βία των συμμοριών, τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Σχετικές δημοσιεύσεις