Ένα τρομακτικό ναυάγιο σε ελληνικά νερά!

Στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο Κάβο Μάλια, στη Λακωνία, στα βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Ζοβόλο, βρίσκεται το φορτηγό πλοίο” Καπετάν Ισμαήλ Χάκη “. Ένα σκάφος 30 μέτρων που μεταφέρει 578 τόνους σιδηρομεταλλεύματα.Το πλοίο, για άγνωστους λόγους μέχρι σήμερα, βυθίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1978, σχεδόν 100 μέτρα από την ακτή, σε βάθος 12 μέτρων. Ανήκε στον Όμιλο Deval Shipping Group και πήρε το όνομά του από τον δεύτερο ιδιοκτήτη της εταιρείας, τον Ismail Haki , ο οποίος, όταν ανέλαβε την εταιρεία το 1952, έφερε μια σύγχρονη εποχή στον τουρκικό εμπορικό στόλο, μετατρέποντας όλα τα ατμόπλοια της εταιρείας του σε ντίζελ. 

Η διαδρομή για να φτάσετε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας ξεκινά από τη Νάπολη προς την κατεύθυνση του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια, προς τον Προφήτη Ηλία, και λίγο πριν από το τέλος της ασφάλτου, είναι στα αριστερά ένας χωματόδρομος για συμβατικά αυτοκίνητα, στο Απολιθωμένο Δάσος. Μετά το δάσος και λίγο πριν φτάσουμε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ακολουθούμε τον σωστό χωματόδρομο που οδηγεί σε ένα δρομάκι όπου βρίσκεται το τέλος της διαδρομής μας.Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την προετοιμασία μας στην ξηρά, στην κίνηση τόσο του δικού μας όσο και του εξοπλισμού μας, λόγω των αιχμηρών πετρωμάτων που βρίσκονται γύρω. Ευτυχώς, στην άκρη του ακρωτηρίου υπάρχουν μικρές σκάλες που διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο μας στο νερό.

 Σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή και σε ευθεία γραμμή με το φυσικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί στα βράχια δίπλα στη θάλασσα, το σίδερο σιδήρου του πλοίου βυθίζεται με την αριστερή πλευρά του στον αμμώδη πυθμένα, με την πρύμνη του κοιτάζοντας τη γη και το τόξο στην ανοιχτή θάλασσα. Το μέγιστο βάθος φτάνει τα 12 μέτρα και το ελάχιστο 4 μέτρα, καθιστώντας το ναυάγιο προσβάσιμο σε αυτοδύτες όλων των επιπέδων, καθώς και σε ελεύθερους δύτες .Σήμερα προσφέρει ένα εξαιρετικό θέαμα τόσο από τον αέρα όσο και για καταδύσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις