Γιατί ο κορωνοϊός χτυπά περισσότερο τους άνδρες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε για το γεγονός ότι το ποσοστό ανδρών που πεθαίνουν από κορωνοϊό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο των γυναικων. Ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε όλα τα δεδομένα, εξηγώντας τους πιθανούν λόγους που έχει παρατηρηθεί το συγκεκριμένο γεγονός. 

«Έχουμε τα δεδομένα από Κίνα, Ιταλία Νότια Κορέα. Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο, είναι περισσότερα τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από SARS και MERS που είναι ξαδέρφια αυτού του κορωνοϊού. Μπορεί να οφείλονται σε χαρακτηριστικά, όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ που γίνεται μεγαλύτερη χρήση από τους άνδρες. Το κάπνισμα συνδέεται με κάποιον μηχανισμό αύξησης υποδοχέων, ίσως προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων. Σε πρόσφατα πειράματα είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί. Στην Ιταλία συνέβη περισσότερο απ’ ότι στην Κίνα. Τα δεδομένα είναι ισχυρά για έναν προστατευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά το γυναικείο φύλο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Σχετικές δημοσιεύσεις