Ελβετία – Η κεντρική τράπεζα εμμένει στα αρνητικά επιτόκια

Στην υπέρ-χαλαρή νομισματική πολιτική εμμένει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιτόκια θα παραμείνουν κάτω από το μηδέν τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Η ελβετική κεντρική τράπεζα παραμένει διστακτική  στο να χρησιμοποιήσει τα τεράστια συναλλαγματικά της αποθέματα -τα οποία συσσώρευσε στη διάρκεια της καμπανιας για την αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου- στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αντ’ αυτού, η ελβετική κεντρική τράπεζα θα συμπεριλάβει την κλιματική αλλαγή στα προγνωστικά μοντέλα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, όπως δήλωσε η Άντρεα Μέχλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, διαμηνύοντας σήμερα ότι θα διατηρήσει αρνητικά επιτόκια στο άμεσο μέλλον, παρά την αυξανόμενη κριτική στη χώρα.

Η SNB διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο -0,75%, όπως ανέμεναν όλοι οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Διατήρησε, επίσης, στο -0,75% το επιτόκιο που χρεώνει στις καταθέσεις όψεως που κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

Η τράπεζα δεσμεύθηκε να παραμείνει ενεργή στην αγορά συναλλάγματος ώστε να συγκρατήσει τις ανοδικές πιέσεις που δέχεται το φράγκο, το οποίο έχει σημειώσει κέρδη 3% έναντι του ευρώ φέτος, ενώ συνέχισε να χαρακτηρίζει το φράγκο ως «υπερτιμημένο» και χαρακτήρισε «εύθραυστη» την κατάσταση όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας Τόμας Τζόρνταν υπεραμύνθηκε των αρνητικών επιτοκίων, που διατηρούνται επί σχεδόν πέντε χρόνια, δηλώνοντας ότι παραμένουν κεντρικό στοιχεία της νομισματικής πολιτικής της. «Χωρίς αυτά, το φράγκο θα ήταν σημαντικά ισχυρότερο τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα ήταν επιζήμιο για την ελβετική οικονομία και θα υπονόμευε τη σταθερότητα των τιμών», είπε. «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα οφέλη που αποφέρουν στην Ελβετία ξεπερνούν σαφώς το κόστος», πρόσθεσε.

Οι ελβετικές τράπεζες έχουν επικρίνει τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους από τα δάνεια και στοίχισαν σε αυτές σχεδόν 1,7 δισ. ελβετικά φράγκα το πρώτο 9μηνο του 2019. Αρκετές ελβετικές τράπεζες – μεταξύ των οποίων η UBS, η Credit Suisse και η Julius Baer – έχουν μετακυλίσει το κόστος των αρνητικών επιτοκίων σε πλούσιους πελάτες τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις