Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει σύνορα μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους με συγκεκριμένα εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορά της σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο κατά τον οποίο τα ταξίδια στο μπλοκ έχουν περιοριστεί αυστηρά, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Τα εμβόλια που κατασκευάζονται επί του παρόντος σε Ρωσία και Κίνα, δεν θα είναι στην «πράσινη λίστα» σε μια ακόμη επίδειξη μικροπολιτικής και στενομυαλιάς από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα ενισχύσει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της COVID-19 με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την προτεινόμενη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Υπό τις πιέσεις αναπτυσσόμενων χωρών να συμφωνήσει στην άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) για εμβόλια και θεραπείες, το σχέδιο της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε περιορισμούς στις εξαγωγές, δεσμεύσεις από τις εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων και τη χρήση των υφιστάμενων κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ινδία και η Νότια Αφρική έχουν καλέσει τα μέλη του ΠΟΕ από τον Οκτώβριο να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια ως έναν τρόπο που θα διασφαλίσει την παγκόσμια τροφοδοσία. Η συζήτηση για το θέμα αυτό αναζωπυρώθηκε εκ νέου προσφάτως, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας αυτής.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ο μοναδικός, πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η οικουμενική πρόσβαση είναι η αύξηση της παραγωγής, ο ευρύτερος και ταχύτερος διαμοιρασμός των εμβολίων καθώς και το να γίνουν τα σκευάσματα αυτά προσιτά από οικονομικής άποψης.

Σχετικές δημοσιεύσεις