ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS 2021-22

Kάθε Τετάρτη στις 21:00 Η ξεχωριστή μουσικοθεατρική performance”Κρόνος και Δίας : Μονομαχία χωρίς τέλος” συνεχίζει τις παραστάσεις της έως το Μάρτιο του 2022. Μια σπάνια σκηνική σύνθεση με δύο ερμηνευτές και πολλά μουσικά όργανα απ’ όλο τον κόσμο, βασισμένη στη Θεογονία του Ησίοδου. 

Κάθε Παρασκευή- Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20: 00 Η νέα κεντρική παραγωγή του οργανισμού μας, το βραβευμένο έργο ” Για το καλό σου”, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα φρέσκο πρωτότυπο έργο που μιλά με πολύ χιούμορ και αμεσότητα για τη σύγχρονη οικογένεια, για την κάθε οικογένεια…

“ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣ: Mονομαχία χωρίς τέλος”

Μια μουσικοθεατρική performance για την αιώνια πάλη της ζωής ενάντια στο χρόνο…

Τι είναι ο χρόνος και μπορεί ποτέ ο άνθρωπος να τον δαμάσει;

Αναζητώντας απαντήσεις στην αιώνια αγωνία του ανθρώπου γύρω απ’ το ζήτημα του χρόνου, η παράσταση στρέφεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στον μύθο του Κρόνου και την κοσμογονική σύγκρουσή του με το Δία, γνωστή στη μυθολογία και ως Τιτανομαχία. Ο Τιτάνας Κρόνος, παγκόσμιο σύμβολο του αδηφάγου χρόνου, καταβροχθίζει τα παιδιά του οδηγώντας τα στην ανυπαρξία. Την παντοδυναμία του έρχεται ν’ ανατρέψει το μοναδικό παιδί που ξέφυγε της καταστροφικής μανίας του, ο Δίας, που ετυμολογικά και συμβολικά προσδιορίζεται ως πηγή της «ζωής». Έτσι ο μύθος μπορεί να ιδωθεί ως το διαχρονικό όνειρο εξάλειψης του χρόνου, που μας υπενθυμίζει πως ο χρόνος δύναται τελικά να νικηθεί εκεί όπου η ζωή επικρατεί.
Ο αφηγηματικός κορμός της παράστασης βασίζεται στη Θεογονία του Ησίοδου και πλαισιώνεται από ορφικούς ύμνους.

Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του ΥΠΠΟΑ και της Εθ. Λυρικής Σκηνής ( ΕΛΣ), το Σεπτέμβριο του 2021 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ταυτότητα της Παράστασης: 

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Σύλληψη/Ιδέα: Αγγελική Κοντού

Ερμηνεία: Aγγελική Κοντού
Πρωτότυπη /ζωντανή μουσική: Γιώργος Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Επιστημονική σύμβουλος: Mίνα Χειμώνα
Ηχοληψία/βίντεο παράστασης: Iωσήφ Τοπαλιάν
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Άντα Κουγιά

Κάθε Τετάρτη στις 21:00 
στο Θέατρο Altera Pars ( Mεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός)
Διάρκεια: 55′ (χωρίς διάλειμμα) 

Τrailer παράστασης:  https://www.youtube.com/watch?v=LixptBTHV0A

Εισιτήρια στο Viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalkronos-ke-dias-monomachia-choris-telos/ 
και στο ταμείο του θεάτρου, τηλ. επικοινωνίας: 210 3410011

Κριτικές Παράστασης:

Γράφειν, Κωνσταντίνος Μπούρας: “Κίνηση, ζωντανή επί σκηνής μουσική, χορός, έρρυθμος λόγος, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, υπεραναλυτική σκηνική διδασκαλία, σκηνοθεσία… ήταν όλα άψογα, λειτουργικά και σε αγαστή σύμπνοια.”.
https://grafei.wordpress.com/2021/12/23/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-altera-pars-%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83/?fbclid=IwAR1jRAGC3uvwu5_sIafI4CwVr9LJ2SjdNFyV5bJzoS9D1kjAaGs4rj9tPL0

Εφημερίδα “Πρωινή” της Ηλείας: “Μια ατμοσφαιρική παράσταση που εντυπωσίασε τους θεατές στο Μουσείο Ολυμπίας(…) Τα ιδιαίτερα εφέ φωτισμού έδεσαν απόλυτα με τον μύθο, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα μαγευτικό που κατέκτησε τους θεατές. Η ηθοποιός Αγγελική Κοντού έκανε μια πραγματικά συναρπαστική ερμηνεία!”
https://proini.news/mia-atmosfairiki-parastasi-pou-entuposiase/

“ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ”
Γραμμένο μόλις το 2017, το έργο έχει βραβευτεί ως το καλύτερο  θεατρικό έργο  στο σημαντικότερο διαγωνισμό της Ιταλίας, τα βραβεία Riccione (κατηγορία Pier Vittorio Τondelli) , ενώ παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας,  έχει διαγράψει αξιοσημείωτη πορεία στις θεατρικές σκηνές και τα διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης. 
To «Για το καλό σου» μιλά για την οικογένεια, με  τρόπο  ιδιαίτερο, φρέσκο, πρωτότυπο και προσωπικό, που το καθιστά έργο ξεχωριστό και διαφορετικό από τα πολλά.  Ελαφρύ και στοχαστικό συνάμα, πνευματώδες και τρυφερό, σύγχρονο και καθημερινό, κατορθώνει να διεισδύει στις οικογενειακές σχέσεις, να τις ανατέμνει και να αποκαλύπτει τι υπάρχει εκεί μέσα, στο βάθος-βάθος, στον πυρήνα τους, αποκτώντας έτσι διαστάσεις διαχρονικές. Γύρω από το κεντρικό θέμα του έργου, τις σχέσεις αγάπης, αλλά και καταπίεσης μέσα στην οικογένεια, αρθρώνονται τα παράπλευρα θέματα που σκιαγραφούν τον σύγχρονο κόσμο μας, ένα κόσμο επισφαλή, μπερδεμένο, επιφανειακό, αντιφατικό και μοναχικό, ένα κόσμο που αναζητά διαρκώς την επικοινωνία, η οποία όμως πάντα μπλοκάρεται, οι λέξεις κόβονται, οι προτάσεις μένουν στη μέση και τα αισθήματα λουφάζουν στριμωγμένα μέσα μας χωρίς διέξοδο έκφρασης.

Ένα έργο για όλη την οικογένεια, ένα έργο για την κάθε οικογένεια.

Παίζουν: Mίνα Χειμώνα, Βλάσης Πασιούδης, Δημήτρης Ζέρβας, Αγγελική Κοντού, Παύλος Εμμανουηλίδης.

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας: Pier Lorenzo Pisano
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά: Ohm David
Kοστούμια: Altera Pars
Moυσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού – Πέτρος Νάκος
Bοηθός σκηνοθέτη-Φωτογραφίες: Αγγελική Κοντού
Eπεξεργασία ήχων: Iωσήφ Τοπαλιάν
Κατασκευή σκηνικού: Andrea Savino- Ιωσήφ Τοπαλιάν
Βοηθοί εκτέλεσης παραγωγής: Διονύσης Μανιώτης, Βάσια Καρβέλη, Ειρήνη Ζέρβα 
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Άντα Κουγιά

Παραγωγή: Altera Pars (2021-22)

Aπό 22/1/2021
Παραστάσεις: Παρασκευή-Σάββατο στις 21: 00 και Κυριακή στις 20: 00
Διάρκεια: 85’ (χωρίς διάλειμμα)
Eισιτήρια: Viva.gr  https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalgia-to-kalo-sou-tou-pier-lorenzo-pisano/   και στο ταμείο του θεάτρου

H παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ. 

Σχετικές δημοσιεύσεις