Ντύνονται αρκούδα και περιφέρονται σε χωριά και πόλεις

Πριν από αιώνες, οι άνθρωποι στη σημερινή βορειοανατολική Ρουμανία έβγαζαν γούνα και χόρευαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Στις μέρες μας, το έθιμο επιμένει ως ένα δημοφιλές φεστιβάλ που προσελκύει πλήθη τουριστών.

Το λεγόμενο «φεστιβάλ αρκούδων που χορεύει» πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο, ξεκινώντας τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και τελειώνοντας με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Εκατοντάδες άνθρωποι με φορεσιές αρκούδας κάθε ηλικίας περιφέρονται σε χωριά και πόλεις ενώ χορεύουν υπό τον εκκωφαντικό ήχο των τυμπάνων. Το φεστιβάλ έχει κάνει θαύματα για τον τοπικό τουρισμό, αλλά έχει προκαλέσει κριτική από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων σχετικά με τη χρήση αληθινών δερμάτων αρκούδας.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι ντόπιοι λένε ότι το έθιμο χρονολογείται από την προχριστιανική εποχή, όταν πίστευαν ότι τα άγρια ​​ζώα φύλαγαν τους ανθρώπους από την κακοτυχία ή τον κίνδυνο. Χορεύοντας αρκούδες, λοιπόν, πήγαιναν στα σπίτια των ανθρώπων και τους χτυπούσαν τις πόρτες για τύχη και καλή χρονιά.

Οι καφέ αρκούδες είναι ευρέως παρούσες στην παράδοση και τον πολιτισμό της Ρουμανίας και συχνά μπορούν να τις δουν στους ορεινούς δρόμους και στα δάση. Το υπερβολικό κυνήγι της αρκούδας ώθησε τις αρχές να εκδώσουν απαγόρευση το 2016, εκτός από τις περιπτώσεις που ο αριθμός μεγαλώσει πολύ ή σε περίπτωση ασθένειας.

Το αποκορύφωμα του φεστιβάλ πέφτει στις 30 Δεκεμβρίου, όταν εκατοντάδες άνθρωποι ντυμένοι με αρκούδα — περίπου 30 συγκροτήματα από όλη την περιοχή — κατεβαίνουν στο περιφερειακό κέντρο του Comanesti για το φινάλε των εορτασμών του δρόμου.

αρκουδα - Ρουμανία

(Στις μέρες μας, το έθιμο επιμένει ως ένα δημοφιλές φεστιβάλ που προσελκύει πλήθη τουριστών.)

Οι κάτοικοι είναι χαρούμενοι που η παράδοση συνεχίστηκε από τότε που πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή τη δεκαετία του 1990 αναζητώντας δουλειά στη Δυτική Ευρώπη μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Οι επισκέπτες έρχονται από τόσο μακριά όσο η Ιαπωνία για το θέαμα: σειρές και σειρές από ανοιχτά σαγόνια και νύχια που βαδίζουν και χορεύουν. Γιγαντιαίες, κόκκινες διακοσμήσεις πομ-πομ προστίθενται στις γούνες για να τους δώσουν την όψη μιας μπάντας που βαδίζει.

Μερικές από τις «αρκούδες» αστειευόμενοι γρυλίζουν ή χλευάζουν μια επίθεση σε θεατές. Περισσότεροι θεατές του φεστιβάλ, φορώντας αστραφτερές στολές ντράμερ ή τροποποιημένες στρατιωτικές στολές της κομμουνιστικής εποχής, συμμετέχουν επίσης τακτικά.

Το να φοράτε μια γούνα αρκούδας πλήρους μεγέθους δεν είναι εύκολο – με το κεφάλι και τα νύχια να περιλαμβάνονται, η γούνα μπορεί να ζυγίζει έως και 50 κιλά (110 λίβρες). Και, η τιμή μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ (2.100 δολάρια), σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων έχουν εκφράσει ανησυχία ότι το φεστιβάλ τροφοδοτεί το κυνήγι για κοστούμια. Οι συμμετέχοντες υπερασπίζονται την εκδήλωση, λέγοντας ότι οι περισσότερες γούνες έχουν διατηρηθεί για γενιές και αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή.

Μια άλλη τοπική παράδοση στη Ρουμανία, η αναγκαστική εξημερότητα αρκούδων σε αιχμαλωσία για να χορέψουν για το κοινό, περιορίστηκε πριν από δεκαετίες για να σταματήσει η κακοποίηση ζώων.

Σχετικές δημοσιεύσεις