Ο πιο μυστήριος πύργος του κόσμου

Ο Πύργος της Πίζας είναι το πιο γνωστό μνημείο της μικρής αυτής πόλης της Ιταλίας των 90.000 κατοίκων. Πρόκειται για ένα καμπαναριό που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η κλίση του λόγω της καθίζησης του εδάφους είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο.

Έχει ύψος περίπου 57 μέτρα, αποτελείται από 8 ορόφους και 296 σκαλιά. Μια πλούσια χήρα της πόλη διέθεσε το πρώτο ποσό το 1172. Τον επόμενο χρόνο, στις 9 Αυγούστου του 1173, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και 5 μέρες αργότερα ξεκίνησαν οι εργασίες. Αρχικά πιστευόταν πως αρχιτέκτονες ήταν τα αδέλφια Γκουλιέλμο, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αρχιτέκτονας ήταν ο Ντιοτισάλβι.

Η κλίση του ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και δεν σταμάτησε να μεγαλώνει όσο περνούσαν τα χρόνια, φτάνοντας στις 5,5 μοίρες. Τον 19ο αιώνα ανακαλύφθηκαν τρόποι για να στηριχθεί, ενώ αφαιρέθηκαν και οι καμπάνες που βρίσκονταν στον τελευταίο όροφο, για να μη βαραίνουν κι άλλο τον πύργο.

Το 1964 η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια για να μην καταρρεύσει, αλλά χωρίς να χάσει τη μοναδική στον κόσμο κλίση του. Με εργασίες που έγιναν τη δεκαετία του ’90, όταν και ο πύργος παρέμεινε κλειστός για το κοινό, η κλίση του μειώθηκε στις 3,99 μοίρες και οι ειδικοί ισχυρίστηκαν πως είναι ασφαλής για 300 χρόνια.

Το 2018 μια ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Bristol Τζορτζ Μυλωνάκης, έδωσαν φως στο «μυστήριο» του πύργου, αφού έφτασαν στο συμπέρασμα πως δεν είχε πρόβλημα από τους σεισμούς λόγω του μαλακού εδάφους πάνω στο οποίο έχει χτιστεί. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου και του μαλακού εδάφους κατά τη διάρκεια των σεισμού δεν δημιουργεί ταλαντώσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις