Πάνω από 220 επιστήμονες και ερευνητές στο 1ο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο

Πάνω από 220 επιστήμονες και ερευνητές ελληνικής καταγωγής, προερχόμενοι από 25 χώρες, συμμετέχουν στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, που διοργανώνουν, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum, το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πανδημίας “ κρατήσαμε γερά το τιμόνι” και “ λάβαμε δύσκολες αποφάσεις, δίνοντας προτεραιότητα στη δημόσια υγεία”, επισήμανε στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης, το βράδυ της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μουσικής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως είπε, εφαρμόστηκε σύστημα εμβολιασμού που θέλησαν να αντιγράψουν πολλές χώρες και το σύστημα υγείας ενισχύθηκε με 14.000 γιατρούς προσλήψεις.

Υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό της διασποράς, ενώ το συνέδριο την φέρνει στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού διαλόγου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία, Ανδρέας Κατσανιώτης, σημείωσε ότι το συνέδριο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πλατφόρμας για τη δικτύωση γιατρών και επιστημόνων ελληνικής καταγωγής. Αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Υπουργείου Εξωτερικών να ακούσει δημιουργικές προτάσεις και να αποτελέσει αρωγό στις προσπάθειες για την μεγέθυνση του επιστημονικού αποτυπώματος του ελληνισμού που διαπρέπει στο εξωτερικό.

«Η δημιουργία αυτού του πολύτιμου δικτύου αποδήμων Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων αποτέλεσε όραμα όλων μας. Έχει σήμερα δρομολογηθεί και καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή του, προς όφελος της πατρίδας και του απανταχού Ελληνισμού. Σε αυτό το έργο θα είναι καθοριστικής σημασίας η συμβολή σας και οι δημιουργικές προτάσεις σας τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να συνδράμουμε». Παράλληλα πρόσθεσε «Το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο σας, όπως και κομβικό σημείο αναφοράς στις επιστημονικές προσπάθειες και αναζητήσεις σας. Επιθυμία μας είναι να συνεισφέρουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής, ανά την υφήλιο, μέσα από το δίκτυο της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών μας, κάθε αξιόλογης συνέργειας των Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων, είτε μεταξύ σας είτε με συναδέλφους σας στο εξωτερικό, στους τομείς της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας και της καινοτομίας. Ζητούμενο και απώτερος στόχος θα είναι πάντοτε η προώθηση και η μεγέθυνση του επιστημονικού αποτυπώματος του Ελληνισμού που διαπρέπει στο εξωτερικό».

Για τη συνάντηση ορόσημο, σε αυτό το συνέδριο, του Ιπποκράτη με τον Αριστοτέλη, μίλησε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης. Ανέφερε ότι το συνέδριο θα αποτελέσει εφαλτήριο καινοτόμων συνεργασιών και ευκαιρία δικτύωσης των ομογενών επιστημόνων μεταξύ τους, αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο.

Την πεποίθηση ότι το συνέδριο θα αναδειχθεί σε ένα θεσμό χρήσιμο για τα ιατρικά δρώμενα της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης. Σημείωσε ότι οι επιστήμες υγείας έχουν στην Ελλάδα τις ρίζες και το μέλλον τους και μπορούν τα ελληνικά να γίνουν η γλώσσα τους, με τον ίδιο τρόπο που τα γαλλικά είναι η γλώσσα της μόδας. Επισήμανε, τέλος, ότι το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ανοίγει νέους ορίζοντες για την Ιατρική του ΑΠΘ, που έκλεισε τα 80 της χρόνια.

Την πίστη του Υπουργείου Υγείας στο δυναμικό των Ελλήνων γιατρών, εντός και εκτός μητροπολιτικού κέντρου, εξέφρασε στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Την πεποίθηση ότι η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της επιστήμης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. “ Δεν θα αυτοσχεδιάσουμε, δεν θα δεχτούμε συνωμοσιολόγους, η επιστήμη καθοδηγεί τα βήματα μας ως κοινωνία και ως δημόσια πρόσωπα”, ανέφερε. Περαιτέρω, επισήμανε την ανάγκη, η Ευρώπη να διασφαλίσει την αυτονομία της στον τομέα της Υγείας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την πόλη να φιλοξενεί το υψηλού επιστημονικού κύρους συνέδριο. Κάλεσε τους συνέδρους να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως είπε, προσελκύει επενδυτές και προσφέρει υψηλό επίπεδο ζωής για κατοίκους και επισκέπτες.

Την προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας για την εξωστρέφεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος και συμπλήρωσε ότι το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ δείχνει τη δυναμική του πανεπιστημίου.

Για ένα μοναδικής κλίμακας και εμβέλειας συνέδριο έκανε λόγο ο προεδρικός επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου. Επιπλέον, τόνισε ότι Έλληνες και Κύπριοι “ αναπνέουν” τα ίδια οράματα και τις ίδιες ελπίδες και αντιμετωπίζουν τις κοινές ανησυχίες και προκλήσεις με τους αδιάσπαστους δεσμούς που τους ενώνουν.

Εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο ανοίγουν παράθυρο για την επιστροφή των επιστημόνων που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό και για το μοίρασμα των γνώσεων που απόκτησαν, υπογράμμισε η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Βασική επιδίωξη του ΑΠΘ είναι η εξωστρέφεια τόνισε ο πρύτανης του ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο είπε ότι είναι οι πρεσβευτές που δείχνουν ότι ο ελληνισμός μπορεί να διαπρέψει.

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης απηύθυναν, ακόμη, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, ο επίτροπος για θέματα Διασποράς της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Ζάρεχ Σινανιάν, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κώστας Γκιουλέκας, η αντιπεριφερειάρχης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπουλου, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος στην Κω, Νικόλαος Παπαντωνίου και ο διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, Γεώργιος Βακλατζής.

Την τελετή έναρξης του συνεδρίου παρακολούθησαν 40 νέοι ελληνικής καταγωγής, από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, ηλικίας 18 έως 25 ετών, που φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικές δημοσιεύσεις