Προς παράταση η καραντίνα

Την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στη σκληρότερη φάση του, με τον αριθμό των ασθενών από κοροναϊό να αυξάνεται αλματωδώς και τα ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ να μειώνονται δραματικά, η απόφαση για παράταση του lockdown που τυπικά λήγει την Καθαρά Δευτέρα μοιάζει ειλημμένη καθώς κανένα δεδομένο δεν αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας για το αντίθετο.

Οι επιστήμονες μάλιστα διαβλέπουν μέσα απ’όλα τα στοιχεία που έχουν ως απόληξη την καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και των νεκρών, μία επικίνδυνα αυξητική τάση των κρουσμάτων που μπορεί να φτάσουν και τις 3.000 τις αμέσως επόμενες μέρες.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική για πολλοστή μέρα είναι αποκαρδιωτική καθώς καταγράφονται σχεδόν τα μισά κρούσματα απ’ όσα ανιχνεύονται στη χώρα με τα νοσοκομεία να φτάνουν ή και να υπερβαίνουν τα όρια τους, αναγκαζόμενα να στέλνουν ασθενείς σε νοσηλευτικά ιδρύματα στην επαρχία.

Την Δευτέρα 1 Μαρτίου είχαμε 159 κρούσματα. Την Τρίτη 318. Την Τέταρτη τα κρούσματα αυξήθηκαν κι άλλο φτάνοντας τα 327. Την Τσικνοπέμπτη υπήρξε μια μικρή μείωση ενώ την Παρασκευή 314. Το Σάββατο τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 288.

Τα περισσότερα από 2 χιλιάδες νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι μάλιστα κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη τις επόμενες ημέρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων από τις 16 Μαρτίου φαίνεται πως πάει προς αναβολή.

Να σημειωθεί ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η επανεκκίνηση της λειτουργίας του λιανεμπορίου ενώ στην συνέχεια το άνοιγμα των σχολείων.

Εφιάλτης οι μεταλλάξεις 

«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις», σημείωσε την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ασφυκτική. Όσες κλίνες ΜΕΘ κι αν ανοίγουν, φαίνεται να μην φτάνουν, με τη πληρότητα να αγγίζει το 93%. Την τελευταία εβδομάδα έγιναν πάνω από 1.600 εισαγωγές, ενώ συνολικά 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια με κορονοϊό.

Πόσοι ακόμα θα διασωληνωθούν;

Σύμφωνα με τον τον καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.

Σχετικές δημοσιεύσεις