Πόλεμος στην Ουκρανία – «Φορτίστε τα πάντα» – Η δραματική έκκληση στους πολίτες

Κάλεσμα στους πολίτες «να φορτίσουν τα πάντα» απηύθυνε διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, καθώς αναμένονται διακοπές ρεύματος λόγω της καταστροφής πολλών ενεργειακών υποδομών από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Την Τετάρτη ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και πάλι εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο ενός κύματος πληγμάτων που έχει εξαπολύσει η Μόσχα μετά τις 10 Οκτωβρίου.

H Ukrenergo επεσήμανε ότι διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών κάθε φορά ενδέχεται να επηρεάσουν όλη τη χώρα σήμερα και κάλεσε τους πολίτες να μαζέψουν νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες και κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους τους».

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να έχουν φορτιστεί κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες, φακοί και εξωτερικοί φορτιστές μπαταρίας (power bank). Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων, κλιματιστικά, ηλεκτρικές χύτρες ή καλοριφέρ από τις 07:00 ως τις 23:00.

Την ώρα που οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει έναν «μαζικό εκτοπισμό» των κατοίκων των περιοχών που πρόσφατα προσάρτησε και τη στρατολόγηση Ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό.

Ζελένσκι: 21 ιρανικά drones καταρρίφθηκαν την Τετάρτη

Στο διάγγελμά του την Τετάρτη το βράδυ ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν χθες 21 ιρανικά drones, δέκα από τα οποία κατευθύνονταν προς το Κίεβο. «Δυστυχώς υπήρξαν πλήγματα και νέες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές», πρόσθεσε. «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι. «Αναμένουμε ότι ο ρωσικός τρόμος θα κατευθύνεται εναντίον των ενεργειακών υποδομών μέχρι, με τη βοήθεια των εταίρων μας, να είμαστε σε θέση να καταστρέφουμε το 100% των πυραύλων και των drones», πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο κατηγορεί ότι παρέχει στη Ρωσία drone για να πλήττει την Ουκρανία. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε επί δύο ώρες κεκλεισμένων των θυρών χθες για το θέμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις