Το αλμυρό τρόφιμο που αντί να βλάπτει, ωφελεί την καρδιά

Τα αντιοξειδωτικά του εν λόγω αλμυρού τροφίμου φαίνεται ότι προστατεύουν τα αγγεία από τις βλαβερές επιδράσεις των υψηλών επιπέδων αλατιού στη διατροφή σύμφωνα με τους ερευνητές

Χαρά για τους απανταχού λάτρεις του τυριού! Σε μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια είδαν ότι όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε νάτριο παρουσίαζαν συσπάσεις των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο όταν οι ίδιοι ενήλικες συμμετέχοντες κατανάλωναν τέσσερις μερίδες τυριού στο πλαίσιο της ίδιας αλμυρής διατροφής, τα αγγεία τους δεν παρουσίαζαν δυσλειτουργία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Billie Alba είπε ότι βάσει των ευρημάτων τους οι άνθρωποι μπορούν να εξισσοροπήσουν την κατανάλωση νόστιμου φαγητού με την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προέρχονται από την υψηλή κατανάλωση αλατιού.

Η ενδιαφέρουσα παράμετρος της έρευνας είναι ότι αφορά στην κατανάλωση ενός αλμυρού τροφίμου όπως το τυρί σε σχέση με την ρύθμιση των ολικών επιπέδων νατρίου στον οργανισμό και την αποφυγή του αγγειόσπασμου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, μεταξύ των οποίων και αλμυρών τυριών και των βελτιωμένων παραμέτρων της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τον συνιστώμενο αριθμό γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά έχουν μικρότερες τιμές αρτηριακής πίεσης και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία» εξηγεί ο  έτερος συγγραφέας της μελέτης Lacy Alexander, καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος πειράματος οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν τους μηχανισμούς μέσω των οποίων τρόφιμα όπως το τυρί, ένα γαλακτοκομικό προϊόν, μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σε 11 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες για οκτώ μέρες ακολούθησαν τέσσερις διαφορετικές δίαιτες: α)  χαμηλή σε νάτριο (1500mg την ημέρα) , χωρίς γαλακτομικά, β) χαμηλή σε νάτριο, υψηλή σε τυρί (170γρ), γ) υψηλή σε νάτριο (5.500 mg την  ημέρα) χωρίς γαλακτοκομικά και δ) υψηλή σε νάτριο και σε τυρί.

Η απόκριση των αγγείων των συμμετεχόντων εκτιμήθηκε με βάση την αντίδρασή τους στην ακετυλοχολίνη.  Οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά από μια εβδομάδα της υψηλής σε νάτριο (5.500 mg την  ημέρα) χωρίς γαλακτοκομικά διατροφής τα αγγεία των συμμετεχόντων δεν αντιδρούσαν τόσο καλά στην ακετυλοχολίνη και δεν διαστέλλονταν εύκολα. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε το ίδιο μετά την κατανάλωση της υψηλής σε νάτριο και σε τυρί διατροφής.

«Όταν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν τη υψηλή σε νάτριο χωρίς τυρί διατροφή η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων προσομοίαζε σε εκείνη ατόμων με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου» δήλωσε ο καθηγητής Alexander «Αλλά όταν κατανάλωναν την ίδια ποσότητα αλατιού και έτρωγαν τυρί ως πηγή αυτού του αλατιού, τα αποτελέσματα αυτά αποφεύγονταν εντελώς».

Παρότι οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το συστατικό του τυριού που προκαλεί αυτή την ευεργετική αντιστατθμιστικη δράση τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα  αντιοξειδωτικά του τυριού αποτελούν σημαντικό παράγοντα.

Οι ερευνητές προσδοκούν μελλοντικά να διερευνήσουν την επίδραση του τυριού και των γαλακτοκομικών σε μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες.

Σχετικές δημοσιεύσεις