Έχετε βρεθεί ποτέ χωρίς το κινητό σας και σας έχει πιάσει πανικός;
Αν ναι, δεν είστε μόνοι…Αυτό το συναίσθημα έχει όνομα.
Ονομάζεται Nomophobia, από τα αρχικά των λέξεων No (no) mo (mobile) phobia (fear) και μεταφράζεται στο άγχος ή τη δυσφορία της μη σύνδεσης με τον ψηφιακό κόσμο.
Είναι ένα πολύ σύγχρονο φαινόμενο, δεδομένης της ανόδου των smartphones τις τελευταίες δύο δεκαετίες και της ολοένα αυξανόμενης ενσωμάτωσής τους στην καθημερινή ζωή.
Τα τηλέφωνα δεν έχουν γίνει απλώς ένα μέσο κλήσης και γραπτών μηνυμάτων, αλλά και τρόπος πληρωμής, τρόπος πρόσβασης σε κρατικές υπηρεσίες και πηγή ψυχαγωγίας.
Έρευνα της Deloitte διαπίστωσε ότι περίπου το 20% από εμάς ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας περισσότερες από 50 φορές την ημέρα.
Αυτό ισοδυναμεί με τον έλεγχο του τηλεφώνου σας “μία περίπου φορ κάθε 20 λεπτά την ημέρα”.
Τι συμβαίνει όταν δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτω τα τηλέφωνά μας
Η ξαφνική απόσυρση χαρακτηρίζεται συνήθως από αυξημένο επίπεδο άγχους, σύμφωνα με τον Eric Lim από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Ο Λιμ μελέτησε την επίδραση της Nomophobia αφού την βίωσε ο ίδιος. Είναι μεγάλος θαυμαστής των κρυπτονομισμάτων και λαμβάνει τα περισσότερα από τα νέα του για αυτά μέσω του X (του ιστότοπου παλαιότερα γνωστός ως Twitter).
«Αισθάνομαι ότι αν δεν παρακολουθώ τι συμβαίνει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, χάνω τα πράγματα», είπε ο Lim.
«Απλώς σημαίνει ότι κάθε φορά που αφήνω κάτω το τηλέφωνο, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα θα σηκώνω το τηλέφωνό μου και θα τσεκάρω το Twitter ξανά και ξανά».
Ο Lim και οι συνεργάτες του εξέτασαν τηNomophobia μέσω μιας έρευνας σε πάνω από 5.000 φοιτητές σε ένα πανεπιστήμιο στην Κίνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η Nomophobia και η στέρηση ύπνου συσχετίζονται θετικά και επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ανταποκρινόμενοι που χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή σε βάθος, αντί για πολλές εφαρμογές, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακό ύπνο.
«Ο χρήστης αιχμαλωτίζεται πιο βαθιά από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μέσα στο τηλέφωνο που πραγματικά αναγκάζει το άτομο να θυσιάσει τον ύπνο για αυτό», είπε ο Lim.
Πώς η χρήση του τηλεφώνου σας μπορεί να «κλέψει τον εγκέφαλό σας»
Υπάρχει μια συζήτηση για το εάν τα smartphones πρέπει να ταξινομηθούν ως εθιστικά.
Αλλά ο Lim είπε ότι τα τηλέφωνά μας έχουν ένα σύστημα ανταμοιβής όπως και άλλοι εθισμοί, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
«Το smartphone είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να κλέβει τον εγκέφαλό σας», είπε.
«Κάθε φορά που βλέπετε μια ειδοποίηση ή βλέπετε κάτι που συμβαίνει στο τηλέφωνο, έρχεται μια ανταμοιβή.
Με την έννοια ότι η χρήση του τηλεφώνου είναι σαν εθισμός, η νομοφοβία είναι σαν απόσυρση”, είπε ο Λιμ.
Πώς οι συνήθειες του τηλεφώνου μας επηρεάζουν τον ύπνο μας
Ο εθισμός στο τηλέφωνο και η Nomophobia μπορούν επίσης να επηρεάσουν την προσοχή και την ποιότητα του ύπνου σας.
Η στέρηση ύπνου προέρχεται από την καθυστέρηση όταν πηγαίνετε για ύπνο λόγω της χρήσης του τηλεφώνου, σύμφωνα με την ερευνήτρια ύπνου Grace Vincent από το Appleton Institute του CQUniversity στην Αδελαΐδα.
“Το φως βασικά ξεγελάει τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστεύει ότι ο ήλιος εξακολουθεί να λάμπει”, είπε ο Vincent.
«Έτσι, όταν έχετε μια συσκευή που λάμπει στο πρόσωπό σας, μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.
Αυτό μπορεί να σας κάνει να καθυστερήσετε την ώρα του ύπνου σας, ειδικά αν παίζετε με τη συσκευή σας το βράδυ.”
Ο Vincent συνιστά να μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας μία ώρα πριν τον ύπνο, αλλά να προτιμάτε ένα βιβλίο.
Συνιστά επίσης να χρησιμοποιείτε ένα ξυπνητήρι για να επισημαίνετε πότε πρέπει να αρχίσετε να κοιμάστε και να μην κρατάτε το τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι.
Ο Λιμ ανακάλυψε ότι έπρεπε να αντικαταστήσει τη συνήθεια του στο Twitter με βιβλία. Έκανε επίσης την οθόνη του τηλεφώνου του μονόχρωμη (ασπρόμαυρη) και κατά κανόνα δεν κοιτάζει το τηλέφωνό του τις δύο πρώτες ώρες της ημέρας.
«Ένιωσα ότι αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα, μπορώ να τονώσω το μυαλό μου με βιβλία», είπε ο Lim.
Πηγή: ABC