Αργεντινή – Ο Πρόεδρος Φερνάντες θα κάνει πρώτος το ρωσικό εμβόλιο «για να μη φοβάται κανένας»

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα γίνει ο πρώτος πολίτης της λατινοαμερικάνικης χώρας στον οποίο θα χορηγηθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του νέου κορονοϊού, «ώστε να μη [το] φοβάται κανένας», μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά του.

«Μόλις εγκριθεί από τον ANMAT (σ.σ. τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων, τροφίμων και ιατρικών τεχνολογιών), θα είμαι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί, ώστε να μη φοβάται κανένας», είπε ο κ. Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο τη συμφωνία για την αγορά του ρωσικού εμβολίου.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος θέλει με τη χειρονομία αυτή να καθησυχάσει τον πληθυσμό, να εναντιωθεί στους αρνητές του μαζικού εμβολιασμού εναντίον του νέου κορονοϊού και σε όσους αμφισβητούν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του ρωσικού εμβολίου.

Ο κ. Φερνάντες δήλωσε νωρίτερα χθες ότι το Μπουένος Άιρες υπέγραψε συμφωνία με το δημόσιο Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik V.

«Θα έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές δόσεις ώστε να μπορέσουμε να ανοσοποιήσουμε 10 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής», διαβεβαίωσε.

Εξήγησε ότι μια πρώτη ποσότητα 600.000 δόσεων θα επιτρέψει να εμβολιαστούν 300.000 άνθρωποι – η ανοσοποίηση γίνεται σε δύο δόσεις – πριν από το τέλος της χρονιάς.

Πρόσθεσε πως κατόπιν, 10 ως 13 εκατομμύρια άνθρωποι που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η σύμβαση που υπεγράφη «περιλαμβάνει ρήτρα ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις απαραίτητες δόσεις για να εμβολιάσουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια ανθρώπους τον Μάρτιο», συμπλήρωσε ο κ. Φερνάντες.

Η συμφωνία με τη Ρωσία είναι η τρίτη για την αγορά εμβολίων που σύναψε η Αργεντινή, σημείωσε ο αρχηγός του κράτους, έπειτα από αυτές με τη βρετανική AstraZeneca και με τον COVAX, τον διεθνή μηχανισμό για τη διανομή εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού σε αναπτυσσόμενες χώρες, ο οποίος ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Αργεντινή των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει σχεδόν 1,5 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2 και θρηνεί πάνω από 40.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Σχετικές δημοσιεύσεις