Βράβευση πυροσβεστών και εθελοντών στο ΥΜΑΘ

Πυροσβέστες της Μακεδονίας και της Θράκης και μέλη είκοσι τεσσάρων εθελοντικών ομάδων βραβεύτηκαν απόψε στο Διοικητήριο, με αφορμή τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, επισήμων, ανδρών του πυροσβεστικού σώματος, εθελοντών, κ.α.
Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε ότι πυροσβέστες και εθελοντές της Βόρειας Ελλάδας επέδειξαν «άψογο επαγγελματισμό» σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μέχρι την “επιτυχή” ολοκλήρωσή της, επιτυγχάνοντας με αίσθημα ευθύνης και με αυταπάρνηση τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου. Ο κ. Καράογλου τόνισε, ότι αποτελούν «τον πυρήνα της πολιτικής προστασίας», ιδιαίτερα στην εποχή μας, που συχνά σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα και πρόσθεσε: 
«Λειτουργώντας, ως ισχυρός βραχίονας της πολιτικής προστασίας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να έχουμε φέτος πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις, αν και οι πυρκαγιές ήταν διπλάσιες, συγκριτικά, με εκείνες του 2018. Και αυτό ήταν πραγματικά ένας άθλος».
«Οφείλουμε, με αισθήματα ευγνωμοσύνης, να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ…. το να πέφτεις στη μάχη της φωτιάς δεν είναι ένα απλό επάγγελμα είναι λειτούργημα» συνέχισε ο κ. Καράογλου και υπογράμμισε:  «Κι όμως, πίσω από κάθε πυροσβέστη που προστατεύει, είτε μόνιμο, είτε εθελοντή, που προστατεύει τη ζωή την περιουσία μας το φυσικό περιβάλλον βρίσκονται οικογένειες. Οικογένειες που ζουν με την αγωνία να είναι υγιείς οι δικοί τους άνθρωποι την ώρα του καθήκοντος. Μέσα από τη στάση ζωής που ακολουθούν διδάσκουν καθημερινά πως γίνεται πράξη η έννοια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».
«Έχουμε συζητήσει για τα προβλήματα του κλάδου, βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού» κατέληξε ο υφυπουργός.
Ειδική αναφορά και ξεχωριστές απονομές τιμητικής πλακέτας στους συγγενείς τους έγιναν για τους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Τσαλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του την 1 Μαρτίου 2019 στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και τον πυρονόμο Σάββα Σάββαρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του πέρυσι το Σεπτέμβριο στο Λιμνότοπο Σερρών.
Για τους δύο άνδρες, που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον, κρατήθηκε στη μνήμη τους ενός λεπτού σιγή. Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν, για τον Δ. Τσαλή, ο συγγενής του Στέλιος Καραγκάνης, από τα χέρια του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και για τον Σάββα Σάββαρη, η σύζυγος του Βάγια Σάββαρη, από τα χέρια της διευθύντριας Αντωνίου.
«Με τη στάση ζωής του υπήρξε υπόδειγμα πυροσβέστη, συνδικαλιστή, οικογενειάρχη και ανθρώπου» είπε ο συγγενής του, για τον εκλιπόντα Δημήτρη Τσαλή και πρόσθεσε: «Ας γίνει ένα παράδειγμα για όλους μας και ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον έχει σκεπάσει».
«Ευχαριστώ για την τιμή, για τη διοργάνωση αυτή, για το σύζυγο μου που έφυγε από τη ζωή. Ελπίζω, να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους από την πυροσβεστική οικογένεια και  από κανέναν άλλο εργασιακό κλάδο» είπε η κ. Σάββαρη.
Στην τελετή παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων και ο συγγενής του εκλιπόντος Σάββα Σάββαρη, ο τέως αν. υπουργός και βουλευτής Σερρών, Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον υφυπουργό για την πρωτοβουλία και σε όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση.
«Στη γενική γραμματεία έχουμε αποφασίσει να μιλάμε ελάχιστα και να δουλεύουμε πολύ. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι σήμερα οι άνθρωποι, τα στελέχη μας του πυροσβεστικού σώματος, όλοι εκείνοι που μέσα από ένα νέο δόγμα και από διαδικασίες που μπορέσαμε τους τελευταίους μήνες να επικαιροποιήσουμε, να εναρμονίσουμε στα νέα δεδομένα, μπορέσαμε και φέραμε συγκεκριμένα αποτελέσματα»  τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:  
«Το θέμα της πολιτικής προστασίας, το ζήτημα της διάσωσης του κάθε έλληνα πολίτη και του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να έχει, πιστέψτε με, δεν έχει να κάνει με τη βάρδια του καθενός. Έχει να κάνει με ένα στοίχημα ζωής, καθημερινό. Με ένα αίσθημα ευθύνης. Και στη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας αυτή. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, όσους εμπλέκονται, ο δρόμος είναι μακρύς η προσπάθεια είναι εξίσου μεγάλη. Κάθε μέρα πρέπει να κερδίζουμε κι ένα μικρό στοίχημα. Αυτό το στοίχημα δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας, από το φυσικό περιβάλλον, από την ίδια μας την πατρίδα.».
«Τον αγώνα και την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων, τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας του ανθρώπου πρέπει να την τιμούμε» είπε η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου. Αναφέρθηκε και στην προσωπική εμπειρία της ως δασολόγου και στις προσπάθειες που η ίδια έχει δει με αυτή την ιδιότητα για την περιφρούρηση της ζωής και των δασών και πρόσθεσε: 
«Θέλω να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες, που δίνουν τον αγώνα, παλεύοντας με τη φωτιά στην κυριολεξία, προκειμένου ο κόσμος και οι περιουσίες των πολιτών να προστατεύονται. Να συνεχίσετε τον αγώνα, είναι λειτούργημα».
Το βραβείο για τους πυροσβέστες της Μακεδονίας και της Θράκης παρέλαβε, από τον υφυπουργό Θεόδωρο Καράογλου, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υποστράτηγος, Σπύρος Βαρσάμης. 
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν βραβεία σε εκπροσώπους είκοσι τεσσάρων εθελοντικών ομάδων, τα μέλη των οποίων διακρίθηκαν σε περιπτώσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς και αντιμετώπισης φυσικής καταστροφής, σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρης Μπίλιας και Κώστας Γιουτίκας, οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Μακεδονίας, συγγενείς των πυροσβεστών και των εθελοντών, 

Σχετικές δημοσιεύσεις