Αφιερώματα σε βραβευμένους σκηνοθέτες, ντοκιμαντέρ που ανασκαλεύουν υποθέσεις πολιτικές, κοινωνικές, υποθέσεις πολέμων και εμπλοκών κρατών και τις επιπτώσεις τους, περιπτώσεις δημοσιογραφικής διαχείρισης κρίσεων, ερωτήματα για τη φύση της σύγχρονης δημοσιογραφίας, μουσικά ντοκιμαντέρ, ακόμα και αφιέρωμα στα “ memes” (τα “μιμίδια” – μονάδες πολιτισμού που μεταβιβάζεται από έναν άνθρωπο σε άλλο, μέσω της μίμησης ειδικά μέσω του κυβερνοχώρου και των viral που δημιουργούν), περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που προετοιμάζεται ήδη για το διάστημα από 5-15 Μαρτίου.
Στην ίδια διοργάνωση αναμένεται αφιέρωμα στην …διαταραγμένη συνύπαρξη ανθρώπου – πλανήτη, με προεκτάσεις και στις υπόλοιπες τέχνες αλλά και τη φιλοσοφία και τη γεωλογία.
Αυτή τη σχέση ανέλαβαν να περιγράψουν τα πόστερς του φεστιβάλ που δημιούργησε ο designer Σάκης Στριτσίδης και στα οποία δεσπόζει ένας βράχος.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιλογής του poster:«Τι μπορεί να συμβολίζει ένας βράχος; Την ίδια τη γη, το περιβάλλον, τη φύση, το παρελθόν μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πραγματικότητα. Κι ακόμα, την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος απέναντι στο περιβάλλον, την κοινότητα που ζει, την ίδια του την ύπαρξη. Η εποχή της 4ης μεγάλης επανάστασης, της τεχνολογικής, δεν είναι τόσο φωτεινή όσο μας είχε υποσχεθεί. Και ενώ στον πλανήτη Γη ο άνθρωπος βρίσκεται πλέον υπερσυνδεδεμένος, και ταυτόχρονα απομονωμένος, το ερώτημα που φαίνεται να επανέρχεται ισχυρότερο είναι αυτό της “ αληθινής” πραγματικότητας, όπου όλα τα κατεπείγοντα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Πηγή φωτογραφίας: 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.