Γαλλία – Οι νέες λωρίδες που μπαίνουν στους δρόμους

Μια νέα ευφάνταστη εφαρμογή που έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των οδηγών έχουν εφαρμόσει οι δημοτικές αρχές στους δρόμους μιας μικρής πόλης στη Γαλλία.

Λωρίδες που κάνουν ζιγκ ζαγκ και διασταυρώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας περίεργα σχέδια πάνω στο οδόστρωμα θα βρουν όσοι οδηγοί επισκεφτούν την κοινότητα Baune της πόλης Loire-Authion που βρίσκεται στα δυτικά της Γαλλίας.

Τα περίεργα αυτά «έργα τέχνης» που βρίσκονται σε διασταύρωση στους δρόμους της μικρής γαλλικής κοινότητας μοιάζουν με κακόγουστη φάρσα οργισμένων teenagers. Ωστόσο οι συγκεκριμένες «ζωγραφιές» μόνο τέτοιες δεν είναι και αποτελούν στην πραγματικότητα έργο των δημοτικών αρχών της Loire-Authion.

δρομος

Οι δημοτικές αρχές προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια με στόχο να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση στους οδηγούς που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους δρόμους ώστε να τους αναγκάσουν να μειώσουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται.

Ουσιαστικά, οι περίεργες λευκές γραμμές που ακολουθούν η καθεμιά τη δική της ξεχωριστή πορεία είναι ένα ευφάνταστο μέτρο που έχει σαν στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τόσο για τους οδηγούς των οχημάτων όσο και για τους πιο ευάλωτους χρήστες των δρόμων, όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Loire-Authion, Jean-Charles Prono, οι γραμμές που «χορεύουν» και καταλαμβάνουν όλη την έκταση του οδοστρώματος σε διασταύρωση της κοινότητας είναι αποτελεσματικές και στην πράξη καθώς μειώνουν την ταχύτητα διέλευσης των οδηγών κοντά στα 20 χλμ./ώρα που είναι και το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Αυτό τη στιγμή που οι περισσότεροι οδηγοί περνούσαν από τη συγκεκριμένη διασταύρωση με ταχύτητα πιο κοντά ή και πάνω από τα 50 χλμ./ώρα.

«Είναι μια πόλη 1.700 κατοίκων με τρεις κύριους επαρχιακούς δρόμους και σε αυτή την περιοχή υπάρχουν οι δύο από αυτούς. Οι οδηγοί περνούν γρήγορα από εδώ και είναι δύσκολο να τους κάνεις να μειώσουν ταχύτητα και να έχεις σήμανση που δουλεύει και στην πραγματικότητα.», δήλωσε σχετικά ο Prono.

δρομος

Ο Γάλλος δήμαρχος προσθέτει παράλληλα πως αυτές οι γραμμές κάνουν πιο δύσκολη την αναγνώριση των οδικών συνθηκών για τους οδηγούς με αποτέλεσμα αυτοί να μειώνουν ταχύτητα για να μπορέσουν να περάσουν με ασφάλεια από το σημείο και παρουσιάζονται πιο προσεκτικοί κατά την οδήγηση.

Η εφαρμογή του μέτρου έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας η οποία αναρωτιέται αρχικά κατά πόσο μια τέτοια πράξη από την πλευρά των δημοτικών αρχών είναι νόμιμη. Κάποια μάλιστα από τα μέλη της να χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη ενέργεια «βλακώδη και επικίνδυνη».

Παράλληλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά η σύγχυση που προκαλείται στους οδηγούς προσθέτει στην οδική ασφάλεια στην περιοχή ή αφαιρεί από αυτή, ειδικά όταν πρόκειται για οδηγούς μεγαλύτερης ηλικίας.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της μικρής πόλης το μέτρο, που εφαρμόστηκε αρχικά περίπου στα μέσα του τρέχοντος έτους, έχει αποτελέσματα και στην πράξη και δείχνει να δουλεύει καλύτερα από τις ρυθμιστικές πινακίδες κυκλοφορίας

Σχετικές δημοσιεύσεις