Η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της στο οικογενειακό τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο, μετά το "Χριστός Ανέστη"
Κατά την εθιμοτυπική παράδοση, η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που τρώνε οι πιστοί μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, με κύρια συστατικά εντόσθια αρνιού, άνηθο και ρύζι.
Ο λόγος που τρώνε οι πιστοί μαγειρίτσα κάθε Μεγάλο Σάββατο είναι για να μεταβεί ο οργανισμός ομαλά από την αποχή από το κρέας στην κρεατοφαγία της Κυριακής του Πάσχα, αφού είναι σε μορφή σούπας και δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το στομάχι.