ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι αντρες οι καλυτεροι ΣΕΦ.Η ιστορία της πρώτης ΣΕΦ με τα πρωτα βραβεία !

Η Εζενί Μπραζιέ ήταν διάσημη γαλλίδα μαγείρισσα (σεφ), γνωστή με το προσωνύμιο «Μαμά Μπραζιέ», η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τρία αστέρια Μισελέν το 1933 και η οποία ανέδειξε την Λυών σε πρωτεύουσα της γαλλικής γαστρονομίας.

Γεννήθηκε σε ταπεινό περιβάλλον στους λόφους της Μπρες, στα περίχωρα της Λυών, στις 12 Ιουνίου 1895. Έμεινε νωρίς ορφανή από μητέρα και σε νεαρή ηλικία άρχισε να απασχολείται σε διάφορες αγροτικές δουλειές. Στα 19 της έμεινε έγγυος από ένα παντρεμένο γείτονά της και ο πατέρας της μη αντέχοντας την προσβολή τήν έδιωξε από το σπίτι. Αυτή βρήκε καταφύγιο με το νεογέννητο παιδί της στη Λυών, όπου εργάστηκε αρχικά ως νοσοκόμα και στην συνέχεια ως μαγείρισσα σ’ ένα πλουσιόσπιτο, όπου έμαθε πολλά από τα μυστικά της γαστρονομίας.

Στις 19 Απριλίου 1921, άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο με την ονομασία «La Mère Brazier» («Μαμά Μπραζιέ»), εξού και το προσωνύμιο, με την βοήθεια και την καθοδήγηση του γάλλου κριτικού γαστρονομίας Κιρνοσκί, ο οποίος είχε εκτιμήσει τις ικανότητές της.

Σύντομα η Μπραζιέ έκανε την κουζίνα της Λυών διάσημη σε όλη την Γαλλία. Την παράδοση που δημιούργησε συνέχισε ο μαθητής της Πολ Μποκίς (1926-2018), που μέσω της «νέας κουζίνας» την έκανε παγκόσμιο φαινόμενο. Ανάμεσα στους διάσημους πελάτες ήταν οι πρόεδροι της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκολ και Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, καθώς και η σταρ του Χόλιγουντ Μάρλεν Ντίτριχ, που λάτρευε ένα από τα διάσημα πιάτα της, το «Langouste Belle Aurore» («Αστακός της Όμορφης Αυγής»), αποτελούμενο από αστακό μουσκεμένο σε μπράντι και κρέμα γάλακτος.

Η Εζενί Μπραζιέ, που διέγραψε μι λαμπρή καριέρα στον χώρο της γαστρονομίας, πέθανε στην Λυών στις 2 Μαρτίου 1977, σε ηλικία 81 ετών.

Σχετικές δημοσιεύσεις