ΕΒΕΡΕΣΤ: ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Η «ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Καθώς ξεκινά η ορειβατική περίοδος, το Νεπάλ διοργανώνει την Εκστρατεία Καθαρισμού του Έβερεστ για το 2019 προκειμένου να απομακρυνθούν πάνω από 10 τόνοι απορριμμάτων που άφησαν πίσω τους οι ορειβάτες,όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, η κυβέρνηση του Νεπάλ, σε συνεργασία με φορείς του ορειβατικού κλάδου, διοργανώνει αυτή την εκστρατεία. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Νεπάλ εμπλέκεται σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της χώρας, που ηγείται της καμπάνιας.

«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας καθαρισμού, θα απομακρυνθούν τα απορρίμματα που βρίσκονται στο Εβερεστ, από την κατασκήνωση βάσης (5.400 μέτρα) έως την κατασκήνωση 4 (περίπου 8.300 μέτρα)», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Xinhua ο Κουλ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, γενικός γραμματέας της Ορειβατικής Ένωσης Νεπάλ.

Σύμφωνα με τον Γκουρούνγκ, μια ομάδα 12 ανθρώπων, που θα απομακρύνουν τα απορρίμματα από το Έβερεστ, αναχώρησαν σήμερα από την πρωτεύουσα Κατμαντού με προορισμό την κατασκήνωση βάσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αρχίσουν την εκστρατεία καθαρισμού μετά τις 25 Απριλίου, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τα απορρίμματα που μπορούν να περισυλλεχθούν, θα μεταφερθούν στην κατασκήνωση βάσης, όπου θα γίνει ο πρώτος διαχωρισμός τους, και στη συνέχεια σε ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διαχείρισή τους.
Κρατικοί αξιωματούχοι του Νεπάλ δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ανησυχεί πάρα πολύ για το περιβάλλον στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου σε μια περίοδο κατά την οποία διοργανώνει την Χρονιά ‘Visit Nepal’ 2020, με στόχο να προσελκύσει 2 εκατ. ξένους τουρίστες. Το Νεπάλ πρέπει να στείλει το σωστό μήνυμα για το περιβάλλον στο Έβερεστ προκειμένου να προσελκύσει ξένους τουρίστες και είναι επίσης καθήκον της κυβέρνησης να σώσει το Έβερεστ που είναι το καμάρι της χώρας μας, δήλωσε σήμερα στο Xinhua ο Μίρα Ατσάρια, διευθυντής στο υπουργείο Τουρισμού.

Σχετικές δημοσιεύσεις