Επιστημονική ημερίδα του ΑΠΘ με θέμα “Μετρό και αρχαιότητες”

“ Μετρό και αρχαιότητες στη Βενιζέλου: Προκλήσεις και λύσεις” είναι το θέμα της πρώτης “ Ζωντανής” (με την δια ζώσης συμμετοχή εισηγητών και κοινού) επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει το ΑΠΘ στις 2 Ιουλίου -ημερομηνία κατά την οποία δια νόμου απελευθερώνονται όλες οι συνεδριακές εκδηλώσεις. 
Η διεπιστημονική ημερίδα αποτελεί -μετά από αναβολή λόγω της υγειονομικής κρίσης της COVID-19 – υλοποίηση ψηφίσματος με το οποίο η Σύγκλητος του ιδρύματος (από τις 23 Δεκεμβρίου 2019) απηύθυνε έκκληση για μια προσεκτική και τεκμηριωμένη τοποθέτηση των αρμόδιων θεσμών ως προς το ζήτημα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, ενώ διατύπωνε την ανάγκη να πάρουν θέση εμπειρογνώμονες και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Στο πνεύμα  του ψηφίσματος, οι Κοσμήτορες οκτώ Σχολών του ΑΠΘ – Θεολογικής, Καλών Τεχνών, Νομικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Παιδαγωγικής, Πολυτεχνικής, Επιστημών Υγείας και Φιλοσοφικής – ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν την ανοικτή επιστημονική ημερίδα “ δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει για τη Θεσσαλονίκη η ανάδειξη των αρχαιοτήτων, ταυτόχρονα με την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση του Μετρό”. 
Τα επιμέρους θέματα που θα εξετασθούν στη διάρκεια των τεσσάρων συνεδριών της ημερίδας (θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί ως τις 18.00 στο κτίριο του “ Νόησις” ) είναι : 
-Η σημασία της in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ως μέρος του πολιτισμικού «κεφαλαίου» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξής της.
– Συγκοινωνιακή διάσταση των εναλλακτικών λύσεων, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του έργου του Μετρό.
– Οι Κατασκευαστικές και τεχνικοοικονομικές πτυχές των εναλλακτικών λύσεων και 
– το οικονομικό / αναπτυξιακό και θεσμικό πλαίσιο της in situ ανάδειξης.
Οι στόχοι της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι κοσμήτορες οχτώ σχολών του ΑΠΘ που απαρτίζουν και τη συντονιστική επιτροπή της ημερίδας (Θεόδωρος Γιάγκου – Θεολογική, Ιάκωβος Ποταμιάνος – Καλών Τεχνών, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου – Νομική, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης – Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Ιωάννα Μπίμπου – Παιδαγωγική, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης – Πολυτεχνική, Θεόδωρος Δαρδαβέσης – Επιστημών Υγείας και Δημήτρης Μαυροσκούφης – Φιλοσοφική), παρουσιάστηκαν σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των διοργανωτών,  κατά την οποία τονίστηκε πως “ σκοπός της πρωτοβουλίας δεν είναι ν’ αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης, αλλά να ακουστούν με μεγαλύτερη ευκρίνεια απόψεις που έχουν ήδη κατατεθεί και από ξένους επιστήμονες  σχετικά με την εφικτότητα και άλλων λύσεων και η επιστημονική κοινότητα της πόλης να συμβάλει ώστε η τελική απόφαση της πολιτείας να είναι πιο ώριμη».
Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ Ζαρωτιάδης ανέφερε ότι πρόσκληση για συμμετοχή απευθύνθηκε και στις κατασκευάστριες εταιρίες, την “ Αττικό Μετρό” και την Ελλάκτωρ ΑΕ, καθώς, όπως είπε, η ανάδειξη των κατασκευαστικών πτυχών είναι σημαντική, αλλά δυστυχώς υπήρξε αρνητική απάντηση από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό.
“ Η ημερίδα στόχο έχει  να αναδείξει λύσεις που είναι εφαρμόσιμες, χωρίς να σημαίνουν καθυστέρηση του έργου, καθώς το να γίνει μετρό γρήγορα είναι αίτημα όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας” τόνισε επίσης η κοσμήτορας της Νομικής σχολής κ. Καστανίδου – Συμεωνίδου . 
«Δεν πρόκειται για μία παρέμβαση με χαρακτήρα πολεμικό, αλλά μία παρέμβαση που έχει ως στόχο τη διαφώτιση του προβλήματος, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια τη Θεσσαλονίκη, το οποίο δυστυχώς παραμένει σκοτεινό σε πολλές πλευρές του», ανέφερε σε παρέμβασή του ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Άρης Μέντζος και πρόσθεσε πως το ΑΠΘ είναι ο μοναδικός φορέας της που μπορεί να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο. 

Σχετικές δημοσιεύσεις