Ερντογάν για Γενοκτονία Αρμενίων – Τίποτα δεν συνέβη το 1915

Tίποτα δεν συνέβη την 24η Απριλίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Τούρκος Πρόεδρος αφιέρωσε περίπου 35 λεπτά για να αναφερθεί στην διαφωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να τονίσει πως την 24η Απριλίου δεν έχει καταγραφεί καμία ανθρώπινη τραγωδία.

Αντ’ αυτού ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν θίγοντας το ζήτημα των Ινδιάνων και λέγοντας χαρακτηριστικά «Κοιταχτείτε στον καθρέπτη, υπάρχει η ιστορία των Ινδιάνων».

Παράλληλα υποστήριξε πως οι Αρμένιοι ήταν αυτοί που έσφαζαν τους Τούρκους κάνοντας λόγο για 150.000 νεκρούς Αρμένιους κι όχι 1, 5 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ρητορική εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν καθώς επτά χρόνια νωρίτερα είχε δηλώσει συγκεκριμένα πως «Το 1915 ο εκτοπισμός είχε δημιουργήσει απάνθρωπα αποτελέσματα».

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση για πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά “Εμείς είχαμε διαφορετική σχέση με εσένα Μπάιντεν, είχαμε μια άλλη επαφή, με είχες επισκεφτεί στο σπίτι μου”. 

Ταυτόχρονα υπενθύμισε το ραντεβού των δύο ηγετών για τον ερχόμενο Ιούνιο αναφέροντας πως τότε πιστεύει πως θα γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σχετικές δημοσιεύσεις