Οι προτάσεις αυτές προέκυψαν μετά την πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Σητείας με τη συμμετοχή των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων και την αυτοψία που έγινε στο φοινικόδασος. Στόχος είναι η λήψη μέτρων, ώστε να προστατευθεί οι φοίνικες του Θεόφραστου από το κόκκινο σκαθάρι, του οποίου προσβολές έχουν ήδη καταγραφεί. Μάλιστα, η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, η οποία έχει στον τομέα ευθύνης της το Φοινικόδασος του Βάι, έχει προβεί σε κάποια πρώτα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της προσβολής. Όπως, όμως τονίζεται από το ΓΕΩΤΕΕ, λόγω των επιχειρησιακών της αδυναμιών (έλλειψη προσωπικού, μέσων, κλπ) δεν μπορεί να αναλάβει το τόσο σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει, χωρίς τη σύμπραξη και βοήθεια και όλων των αρμόδιων φορέων.
Η πρόταση που κατέθεσε ο Δρ. Μανόλης Ροδιτάκης, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ και πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας, με γνωστικό αντικείμενο την Γεωργική Εντομολογία και Φαρμακολογία, υιοθετήθηκε από το ΓΕΩΤΕΕ και αποτελεί έναν οδηγό αναφορικά με τις επόμενες δράσεις για την αντιμετώπιση του σκαθαριού. Ακολουθούν τα προτεινόμενα μέτρα:
Άμεσες ενέργειες
· Πλήρης καταγραφή ιστορικού προσβολών πριν από τις πρώτες αναφορές για προσβολές από το κόκκινο σκαθάρι (άλλες ανάλογες περιπτώσεις μικρότερης έκτασης στο δάσος)
· Πλήρης καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης (θέση, μέγεθος, αριθμός δέντρων, ένταση προσβολής) και οριοθέτηση προσβεβλημένων ζωνών αν είναι εφικτό
· Συστηματική παρακολούθηση πυκνότητας πτήσεων για το κόκκινο σκαθάρι εντός και εκτός του δάσους (παγίδες παρακολούθησης)
· Συστηματική επίβλεψη των προσβολών στο δάσος (επισκοπήσεις σχετικά με υγεία των δέντρων), αναθεώρηση των προσβεβλημένων ζωνών εάν απαιτείται
· Ορισμός μέτρων αντιμετώπισης εντός και εκτός του δάσους (π.χ. μαζική παγίδευση, επεμβάσεις με βιο-εντομοκτόνα, επεμβάσεις με συμβατικά εντομοκτόνα, απομάκρυνση υπόπτων δέντρων, βελτίωση ευρωστίας του δάσους κ.α.)