Η Ελλάδα «εγγύηση σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη»

Στη συμπόρευση της Ελλάδας και της Γερμανίας στις μεγάλες κρίσεις της εποχής, την πανδημία του κορονοϊού και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και στη στάση της Ελλάδας ως «εγγύηση σταθερότητας» στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν της χθες το βράδυ η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε η κυρία Σακελλαροπούλου αναφερόμενη στην Τουρκία· αλλά, ξεκαθάρισε, «απαιτεί τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στον σύντομο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για τις σοβαρές συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανθρωπιστική, την προσφυγική, την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση. «Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι δύο χώρες μας εξέφρασαν την απερίφραστη στήριξή τους στον ουκρανικό λαό και συνέβαλαν έμπρακτα, μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, στην προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών κοινών αξιών που μας συνδέουν και αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», υπογράμμισε.

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η κυρία Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε ότι «πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής» της Ελλάδας, με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, είναι η πάγια και αταλάντευτη προσήλωσή στο διεθνές δίκαιο και η επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και κατέστησε ακόμα πιο έντονη την ανάγκη καταπολέμησής του. Η Ελλάδα, η οποία καθημερινά αντιμετωπίζει εμπρηστική και αναθεωρητική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, επιθυμεί τον διάλογο, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Απαιτεί όμως τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επέμεινε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ελλάδα και Γερμανία, παρά τις δυσκολίες στις σχέσεις τους κατά το παρελθόν, έχουν εξαιρετική συνεργασία και επιθυμούν τη διεύρυνση και την εμβάθυνσή της σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. «Οι συνεχείς επαφές υψηλού επιπέδου καταδεικνύουν την κοινή μας πορεία και τις κοινές μας επιδιώξεις προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των εθνών μας», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της ομογένειας στη Γερμανία, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο των Ελλήνων της Γερμανίας στην καλλιέργεια φιλίας μεταξύ των δύο λαών και στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στέκει αρωγός των ομογενών, ενώ διαβεβαίωσε ότι «για τη μητέρα πατρίδα αποτελούν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της».

Στη δεξίωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος συνοδεύει την Πρόεδρο στην επίσημη επίσκεψή της στη Γερμανία, εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων, η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, η πρόεδρος της Γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στην Bundestag Λίζα Μπάντουμ, ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle Σπύρος Μοσκόβου, ομοσπονδιακοί βουλευτές και ομογενείς – μέλη της επιστημονικής, επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας του Βερολίνου.

Για Τουρκία, Ουκρανία, αποζημιώσεις και μεταναστευτικό συζήτησαν ΠτΔ και Σταϊνμάιερ

Η τουρκική επιθετικότητα, οι πολεμικές αποζημιώσεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το μεταναστευτικό και οι δυνατότητες συμβολής της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που είχε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Γερμανία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, επιβεβαιώθηκε το «άριστο επίπεδο» των διμερών σχέσεων και διερευνήθηκαν τρόποι για την ενίσχυσή τους, σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην άμυνα, στην ενεργειακή επάρκεια, στην πράσινη ενέργεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στις τεχνολογίες, όπως το έργο «Smart & Sustainable Astypalea».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε στον κ. Σταϊνμάιερ ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, ενώ θύμισε ότι «η χώρα μας τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να διεξαχθεί σε συνθήκες έντασης, αναθεωρητικής και εμπρηστικής ρητορικής». Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη σαφή καταδίκη της «παράνομης ρωσικής εισβολής» και σημείωσε την «προσήλωση της Ελλάδας στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη σημασία διαφύλαξης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ακόμη «ζωτικής σημασίας» για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης την αναζωογόνηση και την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων και, στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας, με την ιδιότητά της ως κόμβου για αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, στις υφιστάμενες και τις υπό κατασκευή ενεργειακές υποδομές, καθώς και στην καθοριστική σημασία του εμπορικού της στόλου, του μεγαλύτερου παγκοσμίως, στη μεταφορά ενέργειας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ακόμη στον γερμανό ομόλογό της την «ύψιστη» σημασία του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι «ο σχετικός διάλογος θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και η επίλυση των διαφορών του παρελθόντος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στο μέλλον».

Στη συνάντηση των δύο προέδρων τέθηκε ακόμη το μεταναστευτικό, με την κυρία Σακελλαροπούλου να καθιστά σαφές ότι για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη και η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η αποφυγή εργαλειοποίησης του προβλήματος και η προστασία των συνόρων της ΕΕ, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις