Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.

Η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη, (10.000 θάνατοι την ημέρα και 4 εκατομμύρια ετησίως), είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί για εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών, που θα περιορίσουν τον επιπολασμό της υπέρτασης. Στο επίκεντρο μπαίνει η μείωση της κατανάλωσης αλατιού.

Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο. Στη Γηραιά Ήπειρο, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού. Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες. Επίσης, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.

Σχετικές δημοσιεύσεις