Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και μέλη του Σώματος των Επιτρόπων συμμετέχουν στη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας υπογραμμίζοντας τησταθερή στήριξή τους προςτην Ουκρανία

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετέχει στη φετινή διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, την οποία συνδιοργανώνουν ο Καγκελάριος κ. Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 11-12 Ιουνίου στο Βερολίνο. Η κ. φον ντερ Λάιεν εκφώνησε εναρκτήρια ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρία της διάσκεψης, όπου ανακοίνωσε την υπογραφή νέων συμφωνιών εγγύησης και επιχορήγησης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών της υποδομών, μέσω του επενδυτικού πλαισίου της Διευκόλυνσης για την Ουκρανία. Η Πρόεδρος ηγείται της αντιπροσωπείας των μελών του Σώματος των Επιτρόπων που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, υπογραμμίζοντας την αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και την πορεία της προς την ΕΕ, καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν συνοδεύεται από τους Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, την Αντιπρόεδρο κ. Βιέρα Γιούροβα και τον Επίτροπο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορες θεματικές συζητήσεις πάνελ.

Η φετινή διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας το 2024 που πραγματοποιείται στο Βερολίνο φέρνει σε επαφή αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, υπουργούς και εκπροσώπους κρατών, διεθνών οργανισμών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, για να συζητήσουν την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας «συνολικής κοινωνικής προσέγγισης». Η Διάσκεψη εστιάζει σε τέσσερις θεματικές ενότητες: κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικές πτυχές και ανθρώπινο κεφάλαιο για το μέλλον της Ουκρανίας, ανάκαμψη δήμων και περιφερειών, προσχώρηση στην ΕΕ και σχετικές μεταρρυθμίσεις. Η διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας είναι μια ετήσια εκδήλωση που ξεκίνησε το 2017 ως «Διάσκεψη για τη Μεταρρύθμιση της Ουκρανίας» και η οποία το 2022, μετονομάστηκε λόγω της ολομέτωπης κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις θα προεδρεύσει στην πρώτη υπουργική σύνοδο της πλατφόρμας συντονισμού δωρητών από πολλαπλές πηγές, η οποία συντονίζει τη διεθνή στήριξη για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότησή της. Στην πλατφόρμα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της ΕΕ, χωρών της G7, καθώς και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τον Φεβρουάριο του 2024, η Δημοκρατία της Κορέας, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία και η Σουηδία προσχώρησαν σε αυτήν ως νέα μέλη, ενώ η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ελβετία εντάχθηκαν ως παρατηρητές τον Απρίλιο του 2024.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις θα εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στο πλαίσιο συζήτησης πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ουκρανίας ως κινητήρας της οικονομίας της ΕΕ», ενώ θα συμμετάσχει στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών. Ο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς θα εκφωνήσει ομιλία στη συζήτηση πάνελ «Προετοιμασία της Ουκρανίας για την προσχώρησή της στην ΕΕ και προετοιμασία της ΕΕ για την προσχώρηση της Ουκρανίας». Η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα θα εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Κράτος δικαίου, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και θέσπιση διεθνούς μηχανισμού αποζημιώσεων», ενώ ο Επίτροπος κ. Σινκεβίτσιους θα εκφωνήσει ομιλία στη συζήτηση πάνελ «Πράσινη ανάκαμψη και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την Ουκρανία».

Σχετικές δημοσιεύσεις