Η φέτα Καλαβρύτων γίνεται 50 χρόνων

Τα 50 χρόνια του κλείνει φέτος ένα από τα πλέον γευστικά, διάσημα και αγαπημένα εδέσματα της χώρας, το οποίο δε λείπει σχεδόν από κανένα ελληνικό τραπέζι και όχι μόνο. Η περίφημη βαρελίσια φέτα Καλαβρύτων «πενηνταρίζει» και γιορτάζει. Η γέννηση του παραδοσιακού προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης έγινε στο τυροκομείο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων το 1972 . Με τη συγκεκριμένη επέτειο σηματοδοτούνται 50 χρόνια αγνών πρώτων υλών από τις μικρές ορεινές φάρμες των 1.100 παραγωγών του Συνεταιρισμού, 50 χρόνια παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής.

       Ποια είναι η ιστορία της φέτας Καλαβρύτων;

      Το 1972 ιδρύεται στα Καλάβρυτα και ξεκινά παραγωγή εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος για τυροκομικά προϊόντα, μέσω της συγκέντρωσης και αξιοποίησης του ποιοτικού γάλακτος της ευρύτερης περιοχής, σε συνεταιριστική βάση που είχε αρχικό σημείο εκκίνησης το 1963.

    Εδώ και 50 χρόνια, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται από τις ορεινές φάρμες των κτηνοτρόφων-παραγωγών μας, και γράφει τη δική του μοναδική ιστορία στον τομέα της τυροκομίας και γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ελλάδα.

   Το κύριο προϊόν είναι η περίφημη βαρελίσια φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, που γίνεται ανάρπαστη χάρη στην ξεχωριστή, πλούσια γεύση και τη σταθερή ποιότητά της.

   Ενώ, η φέτα παράγεται με τις παραδοσιακές μεθόδους τυροκομίας της περιοχής και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής και ελέγχου ωριμάζοντας για 3 μήνες σε βαρέλια οξιάς, πριν καταλήξει στα τραπέζια μας.

      Νούμερο 1 σε πωλήσεις και δυναμική εξωστρέφεια

   Το προϊόν έχει καταστεί η νο1 φέτα σε πωλήσεις σε κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, όπου διατίθεται αποκλειστικά, έχοντας διαμορφώσει μία σχέση εμπιστοσύνης 50 Χρόνων όπως και με όλους τους συνεργάτες του Συνεταιρισμού. 

   Σημειώνεται ότι με το ποιοτικό φρέσκο γάλα που συλλέγει καθημερινά από τους παραγωγούς του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων προσφέρει επίσης εξαιρετικής ποιότητας γίδινο τυρί, ξηρή μυζήθρα, αφίρι, αλειφοτύρι (αλειφώδες τυρί με φέτα ΠΟΠ) και βούτυρο λιωμένο.

   Μάλιστα, εδώ και τρία χρόνια, ξεκίνησε να παράγει με την ίδια ποιότητα τη νέα σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας: παραδοσιακό πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι και -σε συνεργασία και με τους αγελαδοτρόφους της περιοχής-φρέσκο αγελαδινό γάλα (πλήρες & ελαφρύ), κρέμα βανίλια, ρυζόγαλο, γραβιέρα αγελαδινή.

   Όπως έγινε γνωστό σε συνέχεια της σταθερής ανάπτυξης και ισχυρής θέσης που κατακτήσει με την φέτα ΠΟΠ στην ελληνική αγορά, ο Συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει ήδη την τοποθέτησή της και επέκταση στις αγορές εξωτερικού, έχοντας σαν κατεύθυνση και στόχο ανάπτυξης την ενίσχυση της προσπάθειας των εξαγωγών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

   Όπως αναφέρει ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων: «Ηγούμαστε ενός πρωτοπόρου, σταθερά αναπτυσσόμενου οργανισμού, που αποτελεί πρότυπο υγιούς συνεταιριστικής συνεργασίας στην Ελλάδα, με σταθερή κερδοφορία που διανέμεται και στηρίζει τον κοινωνικό ιστό».

   Και υπογραμμίζει: «Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει την ιστορία του, με πρωταγωνιστές τη μαγευτική φύση της περιοχής των Καλαβρύτων, τους 1.100 παραγωγούς & μέλη του, τις άριστες συνθήκες ποιότητας που εξασφαλίζει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός της παραγωγικής μονάδας, και την υπευθυνότητα του έμπειρου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού του».

      Ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα

   Σημειώνεται ότι ο κοινωνικός ρόλος που διαδραματίζει ο Συνεταιρισμός σε όλες τις μορφές, καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός για την περιοχή καθώς συντελεί στην στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και τη διατήρηση και ανάπτυξη των κτηνοτροφικών μονάδων τους στη ζώνη γάλακτος, που δίνουν ζωή στην ύπαιθρο της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων. Ενώ, ο Συνεταιρισμός χάρη στη σταθερή κερδοφορία του, συμβάλει στην μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας με τις συνεχείς παραγωγικές επενδύσεις του σε εγκαταστάσεις, συστήματα ποιότητας και ελέγχου και με την απασχόληση 120 εργαζομένων στο εργοστάσιο και τα γραφεία του.

   Η Κοινωνική Ευθύνη του Συνεταιρισμού επεκτείνεται σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος όπου είναι εξαρχής ευαισθητοποιημένος, και σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία λαμβάνει μέτρα διασφάλισης της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και της προστασία του οικοσυστήματος, επίσης με επενδύσεις. Ενώ στηρίζει έμπρακτα την κοινωνική συνοχή με συνεχείς δωρεές σε σχολεία, γηροκομεία, χώρους απόρων κα., αλλά και με την σταθερή προσφορά του στο ‘Χαμόγελο του Παιδιού’.

   Ο κ. Σατολιάς πρόεδρος επίσης της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και από τους πρωτεργάτες και εμπνευστές της δημιουργίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικής Φέτας ΠΟΠ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για την εθνική επιτυχία της Φέτας ΠΟΠ, η πρωτοβουλία αυτή έχει θέσει σαν στόχο τη στήριξη της κτηνοτροφίας, πίσω από την οποία υπάρχουν άνθρωποι, οι κτηνοτρόφοι που εργάζονται πολύ σκληρά και με μεγάλο κόστος».

   Όπως επισημαίνει: «Η δουλειά τους θα πρέπει να ανταμείβεται για να υπάρχουν τα αξιόλογα ελληνικά προϊόντα, να συνεχίσει να υπάρχει μια διάδοχη κατάσταση, και να λειτουργεί ο κύκλος, ώστε να συνεχισθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας και να διατηρηθεί ο κοινωνικός ιστός και η αιγοπροβατοτροφία που η Ελλάδα ηγείται στην ΕΕ».

   Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια

   Το 2022 ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του και όπως αναφέρει, ατενίζει με σιγουριά το μέλλον χάρη στην ποιότητα των ανθρώπων του, την πίστη στο όραμά τους και την αγάπη τους για το προϊόν τους.

   Το τριήμερο 18 ως 20 Μαρτίου (Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή), θα εορταστεί με διάφορες εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα η επέτειος των 50 χρόνων, με κεντρική γιορτή στις 19 Μαρτίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις