Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά – Στο «μικροσκόπιο» τραπεζικοί λογαριασμοί

Τρία χρόνια πίσω γυρνούν οι έρευνες της Αστυνομίας για να δουν τι συνέβαινε στον οίκο ευγηρίας των Χανίων καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψάχνονται άλλοι 9 θάνατοι που κατεγράφησαν στο 2021 στην Αγία Σκέπη. Την ίδια ώρα που δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή από το 2017 μέχρι και το 2020. Μέσα από τις 20 καταθέσεις πρώην και νυν εργαζομένων του γηροκομείου, τις 12 καταγγελίες οικογενειών τροφίμων οι αναλυτές της Ασφάλειας αναζητούν την άκρη του νήματος για τη λύση του μυστηρίου των δεκάδων θανάτων στην Αγία Σκέπη.

Άρση τραπεζικού απορρήτου

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποσπαστεί παράνομα περιουσιακά στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία τροφίμων της μονάδας. Εξετάζεται δε, το ενδεχόμενο κάποιοι από τους ηλικιωμένους να μην είχαν κληρονόμους και ο θάνατος τους να προέκυψε από ενέργειες που δεν δικαιολογούνται.

Η ροή του χρήματος, ακόμη και κάποιες συμβολαιογραφικές πράξεις ίσως δείξουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις θανάτων κάτι περίεργο είχε συμβεί. Οι αστυνομικοί ψάχνουν ακόμη αμφισβητούμενες δωρεές που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι που να οδηγεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συγκεκριμένη μονάδα υπήρχε μια πρωτοφανής ομερτά που μάλιστα λόγω και του κορωνοιού είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ουσιαστικά απαγορευόταν κάθε επισκεπτήριο των οικογενειών των ηλικιωμένων. Ήθελαν, λένε οι αστυνομικοί, με τον τρόπο αυτό να αποκόψουν κάθε επικοινωνία και επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους.

Τις επόμενες ημέρες ίσως προχωρήσουν και σε νέες εκταφές θανόντων για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου ενώ τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική που έγινε στους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της μεγάλης εφόδου τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου θα φωτίσουν περισσότερο την υπόθεση.

Το χρονικό

Ήταν τέλη του περασμένου Ιανουαρίου όταν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, επισκέπτεται μεγάλη οικογένεια της Κρήτης για να κάνει μια ανατριχιαστική καταγγελία. Η δικηγόρος, αναφέρει ότι ο πατέρας της, πέθανε μετά από διαμονή στον οίκο ευγηρίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ο θάνατος του απεδόθη σε ανακοπή καρδιάς. Η καταγγελία, συνοδεύεται από μια σειρά αποδεικτικών εγγράφων και ιατρικών στοιχείων που δείχνουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη».

Στις 3 Μαρτίου, αφού μια ακόμη καταγγελία εξετάστηκε από τις δικαστικές αρχές, ο φάκελος «Αγιά Σκέπη» διαβιβάζεται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα συμβαίνουν από την αρχή του 2020 στη συγκεκριμένη μονάδα. Μάλιστα, στην εντολή της εισαγγελίας υπάρχει η εξής υποσημείωση: «Οι καταγγελίες αναφέρονται στο σοβαρό κίνδυνο υγείας και ζωής που διατρέχουν και διέτρεξαν κατά το παρελθόν οι τρόφιμοι της συγκεκριμένης μονάδας και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μερικών εξ αυτών».

Ένα θρίλερ έχει πλέον ξεκινήσει και τα σενάρια για το τι κρύβεται πίσω από τους 68 θανάτους σε 15 μήνες στην «Αγία Σκέπη», οργιάζουν… Κάποιοι μιλούν για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Δύο πρώην εργαζόμενοι στο γηροκομείο, μάρτυρες στην πρώτη μήνυση από την οικογένεια της δικηγόρου, μιλάνε ακόμη και για σκηνικά που θυμίζουν μεσαίωνα, με τους υπερήλικες τροφίμους δεμένους και υποσιτιζόμενους. Κάποιες καταγγελίες που ερευνά η Ασφάλεια, αναφέρουν περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων, ακόμη και δωρεές. Για αυτό, έχει γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου και ψάχνονται διαδρομές χρήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έπαιζε κάτι περίεργο με περιουσίες που άλλαξαν χέρια.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες της μονάδας απαντούν με στατιστικά και λένε ότι, πρόκειται για κακοήθειες και ανυπόστατες καταγγελίες, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν περάσει 880 τρόφιμοι από την Αγία Σκέπη, στην πλειονότητα τους άνω των 80 ετών και οι 68 θάνατοι, είναι ποσοστό που δικαιολογείται από τους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Έσπασαν την πόρτα για να μπουκάρουν

Οι αναλυτές της Ασφάλειας, καλούνται να λύσουν ένα γρίφο. Πρώτη κίνηση που κάνουν είναι να ζητήσουν όλες τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου όλων των ηλικιωμένων ατόμων που πέρασαν από την «Αγία Σκέπη». Διαπιστώνουν ότι υπάρχουν 24 περιπτώσεις από το Ληξιαρχείο Χανίων, ενώ συνολικά από όλη την Κρήτη ο αριθμός ανέρχεται στους 68 θανόντες. Από αυτούς, 62 ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα στο γηροκομείο και άλλοι 6, λίγες ημέρες μετά την έξοδο τους από την μονάδα. Οι αστυνομικοί καταλήγουν σε μια εφιαλτική διαπίστωση: Αιτία θανάτου και στις 68 περιπτώσεις αναφέρεται η ανακοπή καρδιάς και τα χαρτιά φέρουν την υπογραφή του ίδιου γιατρού – συνεργάτη του γηροκομείου.

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ανατριχιαστική και από τα γραφεία της Ασφάλειας καλούνται να περάσουν και να καταθέσουν συγγενείς ηλικιωμένων που νοσηλεύτηκαν στο γηροκομείο, εργαζόμενοι ακόμη και συνεργάτες της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις