Ιταλία – Χαμός στα social media για άγαλμα που θεωρήθηκε σεξιστικό

Σφοδρές αντιδράσεις στα social media έχει προκαλέσει ένα άγαλμα στην Ιταλία, το οποίο απεικονίζει μια γυναίκα με διαφανές φόρεμα από ένα ποίημα του 19ου αιώνα. Το χάλκινο άγαλμα αποκαλύφθηκε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο Σάπρι και έκτοτε έχει ξεσπάσει μια διαμάχη περί σεξισμού.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το άγαλμα που απεικονίζει μια λιτά ντυμένη γυναίκα είναι έργο του γλύπτη Εμανουέλε Στιφάνο και συνιστά φόρο τιμής στο La Spigolatrice di Sapri (Η καθαρίστρια του Σάπρι), που έγραψε ο ποιητής Λουίτζι Μερκαντίνι το 1857. Το ποίημα στηρίζεται στην ιστορία μιας αποτυχημένης επανάσταση κατά του Βασιλείου της Νάπολης από τον Carlo Pisacane, έναν από τους πρώτους Ιταλούς σοσιαλιστές στοχαστές. Στο Σάπρι στην ακτή της Καμπανίας, στις 28 Ιουνίου 1857 σκοτώθηκαν 300 μαχητές της ανεξαρτησίας και ο ίδιος ο Carlo Pisacane.

Η πρώτη που αντέδρασε ήταν η βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, Laura Boldrini. Με ανάρτησή της στα social media, δήλωσε ότι το άγαλμα αποτελεί «προσβολή για τις γυναίκες και την ιστορία που θα έπρεπε να γιορτάζει»

Σχετικές δημοσιεύσεις