Καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών η φετινή “Agrotica”

Καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ από την πρώτη διοργάνωσή της, το 1985, ώς σήμερα, στη φετινή 28η “ Agrotica” θα συμμετέχουν 2.077 εκθέτες, έναντι 1.903 πρόπερσι και 1.503 το 2016. Οι δε επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 130.000, ενώ το οικονομικό αποτύπωμα της τετραήμερης διεθνούς έκθεσης για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ, βάσει των δεδομένων της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων. Αυτά τονίστηκαν στη διάρκεια σημερινής σχετικής συνέντευξης Τύπου, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo, οι οποίοι επισήμαναν ότι η Agrotica συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες γεωργικές εκθέσεις στην Ευρώπη (από πλευράς μεγέθους) και η φετινή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 30/1-2/2.
    Την 28η Agrotica αναμένεται να εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, την Πέμπτη στις 19.00 σε αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Ν. Γερμανός, εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. “ Η φετινή Agrotica, γράφει ιστορία”, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και διαβεβαίωσε ότι “ δεν θα σταματήσει να διοργανώνεται, ακόμη και όταν θα είναι σε εξέλιξη το σχέδιο ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης”.
    Κατά τον ίδιο, οι 2.077 εκθέτες της φετινής Agrotica, προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες 45 χώρες, ενώ η φετινή ζήτηση κάλυψε και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο του εκθεσιακού κέντρου της πόλης , με τον εκθεσιακό χώρο που καταλαμβάνει η έκθεση να ανέρχεται σε 41.000 τ.μ., έναντι των 39.000 τ.μ της προηγούμενης διοργάνωσης το 2018.   
    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τη φετινή έκθεση θα επισκεφθούν περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες, πολλές θα είναι οι εμπορικές αποστολές από τη ΝΑ Ευρώπη, ενώ η Agrotica θα υποδεχθεί και οργανωμένες αποστολές από όλη την Ελλάδα.
    Τονίζοντας ότι από τη φετινή διοργάνωση δεν “ λείπει κανένας ηγέτης από κανέναν κλάδο και υποκλάδο του πρωτογενούς τομέα”, ο κ. Τζήκας σημείωσε ότι “το High tech και η τεχνολογία θα πρωταγωνιστήσουν”. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Agrotica θα παρουσιαστεί το ρομποτικό σύστημα “Four Eyes for Farm”, σε μια εκδήλωση που γίνεται σε συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo, με το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ.  “ Αυτό που θα ζήσει η έκθεση τις επόμενες ημέρες θα είναι πραγματικά πρωτόγνωρο και θα αποτυπωθεί και στην τοπική οικονομία”, επισήμανε.
    Στις συνέργειες που προωθούνται με τις γεωργικές εκθέσεις των Γερμανίας και Ιταλίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Αλέξης Τσαξιρλής, τονίζοντας ότι οι μελλοντικές διεθνείς εκθέσεις Γεωργικών Μηχανημάτων , Εξοπλισμού & Εφοδίων αναμένονται ακόμη πιο μεγάλες και από τη φετινή, που “ σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ”. 
Αναφορικά με τις συνέργειες, αυτό που τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι ότι η Agrotica αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασία με την ιταλική EIMA Bologna, ενώ βρίσκεται σε συζήτηση και με τον Φορέα Διοργάνωσης Εκθέσεων στην Κολωνία, την Koelnmesse GmbH,  για τον αγροτικό τομέα.
    Αναφερόμενος στα μεγέθη της φετινής Agrotica, ο κ. Τσαξιρλής, επισήμανε χαρακτηριστικά “ εδώ και δύο με τρεις μήνες έχουν κλειστεί τα πάντα δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή στο εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης”. Ο ίδιος υπολόγισε ότι το οικονομικό αποτύπωμα από την τετραήμερη λειτουργία της έκθεσης υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι φέτος καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και από όλη τη χώρα, ενώ δίνουν το “ παρών” οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς εκλυστήρες.
      Από την πλευρά του ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Agrotica, Βασίλης Σπύρου, αναφέρθηκε στα νούμερα της έκθεσης, αλλά και στην πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων που συμμετέχουν, όπως το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τράπεζες, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, εταιρείες συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης και πολλές άλλες επιχειρήσεις συμμετέχουν και καλύπτουν όλες τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου. 
    Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από όσους δεν κατέστη δυνατόν να φιλοξενηθούν στη φετινή διοργάνωση, λόγω έλλειψης χώρου, “αλλά και από όσους εκθέτες αιτήθηκαν μεγαλύτερο χώρο και δεν μπορέσαμε να τους τον παρέχουμε”.
Υπέρ της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ κατασκευαστές και εισαγωγείς γεωργικών μηχανημάτων 
    Τη στήριξή τους στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, εξέφρασαν από την πλευρά τους η επικεφαλής της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ), Δήμητρα Εμμανουηλίδου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, καθώς όπως επισήμαναν οι εγκαταστάσεις είναι γηρασμένες και μικρές.    
    Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι η φετινή Agrotica πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή ενεργοποίησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των διαδικασιών για τα Σχέδια Βελτίωσης μέσω των οποίων επιδοτούνται η προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού. 
    Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ σημείωσε ότι οι έλεγχοι των αιτήσεων έχουν ολοκληρωθεί στις επτά από τις 13 Περιφέρειες και πως η υλοποίηση των επενδύσεων θα εξαρτηθεί πλέον από τις τράπεζες και από το εάν αυτές μετατρέψουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε τραπεζικά προϊόντα για τους αγρότες. “ Οι τράπεζες θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Μέχρι στιγμής υπάρχει ανυπαρξία συμμετοχής τραπεζών. Καμία τράπεζα δεν παρουσιάζει ευέλικτο επενδυτικό προϊόν”, επισήμανε χαρακτηριστικά. Η ΕΚΑΓΕΜ συμμετέχει στην Agrotica με 110 επιχειρήσεις – μέλη της , που καλύπτουν με τα περιπτερά τους συνολική επιφάνεια 8.500 τμ.
    Το έντονο ενδιαφέρον των αγροτών για την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, σημειώνοντας ότι μετά από πολλά χρόνια ύφεσης -και με το διπλασιασμό περίπου του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης, στα 600 εκατ. ευρώ- δύο στους τρεις αγρότες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις. Οπως είπε ο ίδιος, οι αιτήσεις για τα Σχέδια έφθασαν τις 15.500, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ.
Ο ΣΕΑΜ συμμετέχει στην Agrotica με 44 επιχείρησεις, καταλαμβάνοντας 15.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.
    Από την πλευρά του ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστος Δόρδας επισήμανε ότι «μέσα από την Agrotica θέλουμε να δείξουμε το έργο που επιμελείται το τμήμα Γεωπονίας, το οποίο έχει 92 χρόνια λειτουργίας. 
    Οι παρόντες στη σημερινή συνέντευξη τύπου εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο του πατέρα του Κυριάκου Ποζρικίδη, Αριστείδη Ποζρικίδη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΕΘ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της, ενώ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο “ στήσιμο” της Agrotica. 
Παράλληλες Εκδηλώσεις
    Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, με εξειδικευμένα συνέδρια και ημερίδες, όπου θα αποτυπωθούν οι νεότερες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ξεχωρίζει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA, όπου συμμετέχουν επιστήμονες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, γεωπόνοι και πολλοί άλλοι, αναδεικνύοντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα της γεωργίας. Το Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» αποτελεί μία συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός».
Ακόμη, στην αίθουσα «Α. Ριάδης» στις 31 Ιανουαρίου θα διοργανωθεί το συνέδριο «Νέα Γεωργία-Νέος Συνεργατισμός-Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά» (συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Επίσης, στην έκθεση θα παρουσιαστούν πολλά μοντέλα αγροτικών επαγγελματικών αυτοκινήτων.
    Υπογραμμίζεται ότι σε δημοσιογραφική ερώτηση, επισημάνθηκε ότι διίστανται οι απόψεις για επιμήκυνση λειτουργίας της έκθεσης, ενώ επισημαίνεται ότι το ωράριο της έκθεσης την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή είναι από τις 10:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00. 

Σχετικές δημοσιεύσεις