«Λουκέτο» για τρεις μέρες στα διαγνωστικά Κέντρα – Αναμένεται ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Για τις 21 Νοεμβρίου ορίστηκε τελικά η τριήμερη προειδοποιητική απεργία που θα πραγματοποιήσουν τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, που διαμαρτύρονται για την μη κατάργηση του μέτρου..

Ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί ο κλάδος -ο οποίος περιλαμβάνει τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια- έχει ως μοναδικό αίτημα την κατάργηση του clawback, “του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών ενός κλειστού και ανεπαρκούς προϋπολογισμού για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ).

Πρόκειται για ένα αποστραγγιστικό και περιοριστικό μέτρο για τις επιχειρήσεις των Διαγνωστικών Κέντρων, το οποίο επιβλήθηκε από τα μνημόνια από το έτος 2013 και μετά, και το οποίο δεν καταργείται ούτε μειώνεται, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις.

ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ: “Οδηγούμαστε στη χρεωκοπία”, λένε τα Διαγνωστικά Κέντρα
Τα μέλη της ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ τονίζουν ότι το clawback οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή:

“Κάθε μήνας που περνάει και παραμένει σε ισχύ αυτό το άδικο και αυταρχικό μέτρο, όλοι οι πάροχοι του εργαστηριακού τομέα συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες, αυξάνοντας το ήδη μεγάλο χρέος που έχει συσσωρευτεί μετά από 7 συνεχή χρόνια εφαρμογής του. Επισημαίνουμε ότι πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), αφού οι περισσότερες κρατικές δομές έχουν καταρρεύσει”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης προειδοποιητικής απεργίας στις 21/11/2019 τα Διαγνωστικά Κέντρα κλειδώνουν τις μονάδες τους, ενώ τις κινητοποιήσεις στηρίζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς και οι άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες των Διαγνωστικών Κέντρων, ελπίζουν, όπως λένε να δώσουν το χρόνο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βρει λύση, “για να μπει ένα τέλος στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής ιατρικής, οι οποίες απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζόμενους”, λένε

Πηγή:iatropedia.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις