Μέσα σε 24 ώρες η Γροιλανδία έχασε 2 δισ. τόνους πάγου!

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η διαπίστωση των επιστημόνων που μελετούν το λιώσιμο των πάγων στο βόρειο ημισφαίριο και πιο συγκεκριμένα στην Γροιλανδία, η οποία και διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πάγου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ερευνητή Τόμας Μόουτ από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, μιλώντας στο CNN αποκάλυψε πως την Πέμπτη 13 Ιουνίου και μόνο μέσα σε 24 ώρες, η Γροιλανδία έχασε το 40% του συνολικού όγκου του πάγου που την καλύπτει, αριθμός που φτάνει μέχρι και τους 2 δισεκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα μάλιστα, με ορισμένους συναδέλφους του, οι πάγοι έλιωσαν πολύ νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία όλου του επιστημονικού κόσμου, καθώς η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.

Η παραπάνω διαπίστωση μπορεί να συγκριθεί μονάχα με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, όταν είχε παρατηρηθεί ανάλογη μείωση των πάγων της Γροιλανδίας, ωστόσο η χρονική στιγμή κατά την οποία έλαβε χώρα το φαινόμενο σήμανε συναγερμό στους επιστήμονες, που επισημαίνουν πως το 2019 θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές στα χρονικά, αναφορικά με το λιώσιμο των πάγων της περιοχής.

Σε περίπτωση που οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώσουν καθολικά, τότε η μέση άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα υπερβεί τα 6 μέτρα, γεγονός που θα σημάνει τον αφανισμό πολλών παραθαλάσσιων περιοχών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις