Μαζική απόδραση από φυλακή στην Παραγουάη

Σχεδόν ογδόντα φυλακισμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη ισχυρής συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος της Βραζιλίας, απέδρασαν από φυλακή της Παραγουάης μέσω υπόγειας στοάς μήκους 26 μέτρων, που πιστεύεται ότι έσκαψαν εν γνώσει και με την ανοχή μερίδας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ανακοίνωσε η παραγουανή κυβέρνηση.

Ο διευθυντής της φυλακής της πόλης Πέδρο Χουάν Καμπαγέρο, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, καθαιρέθηκε, μαζί με άλλα έξι στελέχη του σωφρονιστικού καταστήματος, δήλωσε η παραγουανή υπουργός Δικαιοσύνης Σεσίλια Πέρες.

Οι περισσότεροι έγκλειστοι που απέδρασαν είναι μέλη της συμμορίας Primeiro Comando da Capital (PCC ή 15.3.3, «Πρώτη διοίκηση της πρωτεύουσας»), της ισχυρότερης στη Βραζιλία, σύμφωνα με τις παραγουανές αρχές.

Επρόκειτο για «μια επιχείρηση που χρειάστηκε πολλές ημέρες» και ήταν πρακτικά «αδύνατον» τα στελέχη του προσωπικού της φυλακής «να μην είχαν συνειδητοποιήσει πως έφευγαν» κακοποιοί, υπογράμμισε η Πέρες, συμπεραίνοντας πως «προφανώς πληρώθηκαν».

Η περιοχή των συνόρων κοντά στην Πέδρο Χουάν Καμπαγέρο θεωρείται πως αποτελεί μέρος οδού διακίνησης ναρκωτικών και όπλων και εστία άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, στις οποίες πρωτοστατούν συμμορίες όπως η PCC και η ανταγωνίστριά της Comando Vermelho (CV, «Κόκκινη διοίκηση»).

Σχετικές δημοσιεύσεις