Νύχτα χάους στην Αλβανία – Φωτιές, δακρυγόνα και συγκρούσεις

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Αλβανία, με εκατοντάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους και να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ της Τετάρτης, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καθώς και του υπουργού Εσωτερικών, Sander Lleshaj.

Το κύμα οργής ξέσπασε μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 25χρονου από αστυνομικό. Εκατοντάδες πολίτες εξαγριώθηκαν βγαίνοντας στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης αλλά και της αστυνομίας με την οποία και συγκρούστηκαν. Οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση για δημόσιες συγκεντρώσεις περισσότερων από 10 ατόμων λόγω πανδημίας, πέταξαν πέτρες αλλά και φωτοβολίδες στην αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών, το δημαρχείο των Τιράνων και τα βασικά κυβερνητικά κτήρια.

Προσπάθησαν επίσης να εισβάλουν και στο κυβερνητικό συγκρότημα που περιλαμβάνει το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με την Αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.

Φωνάζοντας «Παραιτήσου Ράμα», οι διαδηλωτές –οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες– έβαλαν φωτιά σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτήριο και μετά το κατέστρεψαν, ενώ διέλυσαν τα διακοσμητικά στολίδια στην κεντρική πλατεία Skanderbeg.


Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Gentian Mullai είπε στο Associated Press ότι εννέα αξιωματικοί τραυματίστηκαν, ενώ τα παρακείμενα αυτοκίνητα της αστυνομίας υπέστησαν ζημιές

Σχετικές δημοσιεύσεις