Οι μισοί Αμερικανοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το εμβόλιο

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν τις επιφυλάξεις σημαντικής μερίδας πολιτών κατά του εμβολίου του κορωνοϊού. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του «The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research», μόνον μισοί Αμερικανοί είναι έτοιμοι να δεχθούν το εμβόλιο, όταν έρθει η σειρά τους.

Αντίθετα, το ¼ των ενηλίκων δεν είναι βέβαιοι αν θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ περίπου άλλο ¼ αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Οι κύριες ανησυχίες εκφράζονται για την ασφάλεια των εμβολίων, που πρόσφατα αναπτύσσονται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον 70% του αμερικανικού πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί για να υπάρξει συλλογική ανοσία. Παρόλα αυτά και παρά τους 290.000 θανάτους που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, έντονες είναι και οι επιφυλάξεις των πολιτών.

Πλέον, οι υγειονομικές αρχές καλούνται να πείσουν τους πολίτες να εμπιστευτούν το εμβόλιο, που ο δρ. Άντονι Φάουτσι έχει αποκαλέσει ως φως στο τέλος του τούνελ.

Ανησυχούν για τις παρενέργειες των εμβολίων

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε περίπου 1.117 Αμερικανούς την περίοδο 3-7 Δεκεμβρίου. Περίπου 3 στους 10 δήλωσαν πολύ ή εξαιρετικά σίγουροι ότι τα εμβόλια θα έχουν δοκιμαστεί σωστά για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Περίπου το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι δεν τα εμπιστεύεται και οι υπόλοιποι είναι μοιρασμένοι.

Μεταξύ των αρνητών του εμβολίου, περίπου 3 στους 10 δεν είναι σίγουροι ότι θα νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό και το ¼ θεωρεί ότι η επιδημία δεν είναι τόσο σοβαρή όσο λένε.

Περίπου 7 στους 10 από τους αρνητές φοβούνται για τις παρενέργειες. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες Pfizer και Moderna διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες είχαν παροδικό χαρακτήρα και δείχνουν την ανταπόκριση του ανοσολογικού συστήματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις