Ομάδα αίματος: Με ποιους κινδύνους για την υγεία συνδέεται η κάθε μία

Ομάδα αίματος: Με ποιους κινδύνους για την υγεία συνδέεται η κάθε μίαΕάν δεν δώσατε πρόσφατα αίμα, είναι πιθανό να μη γνωρίζετε σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε.

Η παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων μορίων που ονομάζονται αντιγόνα Α ή Β, καθώς και μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Rh (ρέζους), καθορίζουν σε ποια από τις οκτώ ομάδες αίματος ανήκετε: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ και O-.Πέρα από την ομάδα αίματος, τα αντιγόνα επηρεάζουν και άλλα συστήματα, όπως τα αιμοφόρα αγγεία, τα νευρικά κύτταρα και τα αιμοπετάλια, γι΄ αυτό η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό έως κάποιες μορφές καρκίνου.

Καρδιακές παθήσεις: Οι ομάδες A, B, AB έχουν 25-30% υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών πήξης του αίματος, γεγονός που αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο οι άνθρωποι με αυτές τις ομάδες αίματος να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Μικρότερος κίνδυνος θρόμβωσης: Όσοι ανήκουν στην ομάδα 0, είναι λιγότερο πιθανό να κινδυνεύουν από θρόμβωση λόγω της μικρότερης ποσότητας πρωτεϊνών πήξης του αίματος. Το μειονέκτημα είναι ότι η πήξη του αίματος βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας.

Απώλεια μνήμης: Αν και η ομάδα αίματος ΑΒ είναι η λιγότερο συνηθισμένη, έρευνα δείχνει ότι συνδέεται με κατά 82% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης νοητικών προβλημάτων στο μέλλον.

Προβλήματα γονιμότητας: Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μειωμένα αποθέματα ωαρίων.

Καρκίνος στομάχου: Όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 είναι πιο προστατευμένοι από τον καρκίνο του στομάχου, ενώ μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για όσους ανήκουν στις ομάδες A, B ή AB, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology. Εικάζεται ότι αυτό οφείλεται στη φλεγμονώδη αντίδραση στα βακτήρια του ελιβακτηριδίου του πυλωρού (Η. Pylori).

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Λόγω των διαφορών στην πήξη του αίματος, όποιοι ανήκουν στην ομάδα ΑΒ είναι 31% πιθανότερο να υποστούν φλεβική θρομβοεμβολή, σχηματισμό θρόμβου στις βαθιές φλέβες του ποδιού, της βουβωνικής χώρας ή του βραχίονα, συγκριτικά με την ομάδα αίματος 0, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Διαβήτης: Όσοι ανήκουν στις ομάδες αίματος Α ή Β διατρέχουν έως και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι συγκεκριμένοι τύποι αίματος επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και κατά συνέπεια τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τα επίπεδα φλεγμονής.

Πηγή: Reader's Digest

Σχετικές δημοσιεύσεις