Ουκρανία: Το Κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών

Οι Ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της κατάργησης της ασυλίας τους, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς που είχε δώσει προεκλογικά ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρώην κωμικός ηθοποιός χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, ο Ζελένσκι κατήγαγε συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, εκμεταλλευόμενος την οργή των ψηφοφόρων για τη διαφθορά και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Προηγουμένως, οι βουλευτές μπορούσαν να χάσουν την ασυλία τους έπειτα από κοινοβουλευτική ψηφοφορία για κάθε ατομική περίπτωση. Όμως το νέο μέτρο πέρασε εύκολα με 373 ψήφους υπέρ στο κοινοβούλιο που αριθμεί 450 έδρες και όπου ο Ζελένσκι κέρδισε την πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.
«Υποσχεθήκαμε να αφαιρέσουμε την ασυλία, υποσχεθήκαμε ότι δεν θα υπάρχουν άνθρωποι με ειδικό καθεστώς στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντουμπλίνσκι, βουλευτής του κόμματος του Ζελένσκι Υπηρέτης του Λαού.
«Είναι υποχρέωσή μας να ψηφίσουμε αυτόν τον νόμο και να θέσουμε τους ανθρώπους που είναι έξω από αυτή την αίθουσα σε ίση μοίρα με εκείνους που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα.»
Σε ομιλία του πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος είπε ότι ήρθε ο καιρός να σταλεί η βουλευτική ασυλία «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», επιχειρηματολογώντας ότι το 90% των Ουκρανών θέλουν να το δουν να συμβαίνει.
Οι αντιτιθέμενοι, ωστόσο, λένε πως η αφαίρεση της προστασίας των βουλευτών τους κάνει ευάλωτους σε πολιτικά υποκινούμενες διώξεις.
Ο Σβιατοσλάβ Βακαρκτσούκ, ηγέτης του κόμματος Η Φωνή, είπε ότι το κόμμα του θα ψήφιζε υπέρ του μέτρου επειδή όλοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου, αλλά είπε πως όσοι βρίσκονται στην εξουσία δεν πρέπει να υποκύψουν στον πειρασμό της κατάχρησης της αλλαγής αυτής.
 
Ο νόμος, που αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας του Ζελένσκι να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Το κόμμα του είναι το πρώτο στην ιστορία της Ουκρανίας μετά την ανεξαρτησία της που διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία.
Ο Ζελένσκι προκήρυξε βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο ώστε να δώσει στο κόμμα του πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, μόνο το 5% των Ουκρανών πιστεύει πως τα κόμματα εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών και μόλις το 3% πως οι πολιτικοί ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Από την άλλη, το 87% πιστεύει πως τα κόμματα επιδίδονται σε διαφθορά.
Χθες Δευτέρα η νέα κυβέρνηση του Ζελένσκι ανακοίνωσε τη νομοθετική της ατζέντα με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης και της άρσης μιας μακρόχρονης απαγόρευσης της πώλησης καλλιεργήσιμης γης.
Ο Ζελένσκι έγινε διάσημος στη χώρα του υποδυόμενος στην τηλεόραση τον κωμικό ρόλο ενός δασκάλου που γίνεται απροσδόκητα πρόεδρος, όταν ένας μαθητής τον κινηματογραφεί να εκφωνεί μια ομιλία κατά των διεφθαρμένων πολιτικών και αναρτά το βίντεο στο διαδίκτυο.
Στην προεκλογική εκστρατεία του εκμεταλλεύτηκε τις αναλογίες με αυτόν τον μυθοπλαστικό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας ο οποίος υψώνει το ανάστημά του απέναντι σε μια διεφθαρμένη πολιτική τάξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις