Ο οργανισμός δεν έχει λάβει από την Τανζανία τα στοιχεία που έχει ζητήσει για πιθανά κρούσματα του ιού Έμπολα

Η Τανζανία έχει αρνηθεί να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για ύποπτα κρούσματα του ιού Έμπολα στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), γεγονός που εμποδίζει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, “μέχρι στιγμής κλινικά στοιχεία, αποτελέσματα ερευνών, πιθανές επαφές και ενδεχόμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν (…) δεν έχουν διαβιβαστεί στον ΠΟΥ”, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

“Οι περιορισμένες, επίσημες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από τις αρχές της Τανζανίας αποτελούν πρόκληση”, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Οι αρχές στην ανατολική και την κεντρική Αφρική βρίσκονται σε εγρήγορση για ενδεχόμενη επέκταση της επιδημίας Έμπολα από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκο, όπου εδώ και έναν χρόνο έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Η ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση της επιδημίας στην Τανζανία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα όταν μία γυναίκα πέθανε έπειτα από άγνωστη ασθένεια και αφού είχε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού Έμπολα.

Την Τετάρτη η Τανζανία ενημέρωσε επισήμως τον ΠΟΥ ότι δεν έχουν καταγραφεί στο έδαφός της κρούσματα της ασθένειας, όμως αρνήθηκε να του διαβιβάσει λεπτομερή στοιχεία για ύποπτα κρούσματα.

Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ είχε επικρίνει την Τανζανία επειδή δεν μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με την ενδεχόμενη επιδημία Έμπολα, επισημαίνοντας ότι οι αρχές στη χώρα δεν έχουν παρουσιάσει δείγματα ούτε έχουν επιτρέψει ελέγχους για το ύποπτο κρούσμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις