Παρουσιάστηκε ο πρώτος ενεργειακός «χάρτης» της χώρας

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα. Πλέον, η διαχείριση, παραγωγή και διανομή της ενέργειας εξελίσσεται σε έναν δυναμικά ανερχόμενο επιχειρηματικό κλάδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικά μετά την κατάργηση των μονοπωλίων, τις συναρπαστικές ανακαλύψεις αξιοσημείωτων αποθεμάτων υδρογονανθράκων και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χώρα μας κινείται και αυτή σε μια πορεία ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης. Αυτός ο νέος προσανατολισμός απαιτεί σχεδιασμό, στρατηγική και, πάνω από όλα, την άρτια και σωστή κατάρτιση για όσους επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτόν το συναρπαστικό τομέα.

Το πρώτο βήμα στην «χαρτογράφηση» αυτού του επιχειρηματικού τομέα έγινε πρόσφατα, με την παρουσίαση μιας μοναδικής έκδοσης. Η «Βίβλος της Ενέργειας» (επίσημος τίτλος: “Greek Energy Market Report 2019”) είναι μία έκδοση που εκπονήθηκε από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το think tank ΗΑΕΕ (Hellenic Association for Energy Economics) και προέκυψε ως φυσική συνέχεια της χρηματοδοτικής στήριξης της Τράπεζας προς τον κλάδο της ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Ο στόχος της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +1,35% ήταν αυτή η «Βίβλος» να αποτελέσει έναν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο οδηγό για τις εξελίξεις στον κλάδο, τις τάσεις στη χώρα και στο εξωτερικό και τις προσκλήσεις/ ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Το “Greek Energy Market Report 2019” θα αποτελέσει μια ετήσια έκδοση της ΗΑΕΕ, με την υποστήριξη της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +1,35%, και απαντά στις απαιτήσεις του κλάδου για έναν χάρτη, με βάση τον οποίο θα μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ενδιαφερόμενοι. Όπως δήλωσε και ο Δ/νων Σύμβουλος της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +1,35%, κ. Π. Μυλωνάς, αυτή η έκδοση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως “[…] «εργαλειοθήκη» για ένα ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και την υποστήριξη των επενδύσεων στη χώρα”.

Η συνεργασία της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +1,35% με το ΗΑΕΕ έρχεται ως αναμενόμενο επακόλουθο, ειδικά αν λάβει υπόψη κάποιος το γεγονός ότι η τράπεζα διατηρεί ένα από τα εκτενέστερα χαρτοφυλάκια στην ενέργεια σε όλη την χώρα, με ένα επιπλέον επενδυτικό χρηματοδοτικό πλάνο ύψους 2δις ευρώ προγραμματισμένο να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη 3ετία.

Οι συνεχείς αλλαγές, που είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του συνεχώς αναπτυσσόμενου τομέα, κάνουν επιτακτική τη δημιουργία μίας τέτοιας έκδοσης. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου το τοπίο της ενέργειας είναι ακόμα σε φάση διαμόρφωσης, το “Greek Energy Market Report 2019” καλείται να λειτουργήσει σαν μια πρώτη γραμμή οριοθέτησης της αγοράς και των παικτών που είναι ενεργοί σε αυτήν.

Η «Βίβλος της Ενέργειας» παρουσιάστηκε στο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώθηκε από το think tank ΗΑΕΕ (Hellenic Association for Energy Economics). Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και να κατεβάσετε το PDF αρχείο του “Greek Energy Market Report 2019” εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις