Μπορεί η Αφροδίτη να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Γη και να πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτήν, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε. Τα νέα στοιχεία που έφερε στο «φως» της δημοσιότητας η NASA είναι εντυπωσιακά.
Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της, το Parker Solar Probe, που πέρασε από τον γειτονικό μας πλανήτη κατέγραψε ραδιοκύματα φυσικής προέλευσης. Συγκεκριμένα βρέθηκε 833 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Αφροδίτης, στα πλαίσια της ιονόσφαιρας. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας μέτρηση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης εδώ και 30 χρόνια και αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές σε σχέση με όσα γνωρίζαμε.
Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Geophysical Research Letters, επιβεβαιώνει πως τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης περνούν μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια του 11ετούς ηλιακού κύκλου.
Το Parker Solar Probe χρησιμοποίησε το όργανο FIELDS για να ανιχνεύσει και να καταγράψει ραδιοκύματα χαμηλών συχνοτήτων. Όπως και η Γη, έτσι και η Αφροδίτη διαθέτει ένα ηλεκτρικά φορτισμένο επίπεδο αερίων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, στην ιονόσφαιρα. Αυτή η «θάλασσα» αερίων και πλάσματος εκπέμπει φυσικά ραδιοκύματα τα οποία κατέγραψε το διαστημικό σκάφος.
Οι επιστήμονες συνέκριναν το σήμα με τις μετρήσεις που είχαν από το 1992 για να υπολογίσουν την πυκνότητα της ατμόσφαιρας του πλανήτη και είδαν ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτότερη εν έτη 2021. Αυτό θεωρούν πως συμβαίνει λόγω των ηλιακών κύκλων αλλά και γιατί η ιονόσφαιρα της Αφροδίτης είναι συνδεδεμένη με αυτούς. Έτσι, γίνεται πιο πυκνή όταν υπάρχει μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα και λεπτότερη στην ελάχιστη ηλιακή δραστηριότητα σε αυτόν τον 11ετή κύκλο. Οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες στα χέρια τους με μελλοντικές αποστολές.