Πώς θα γίνει από σήμερα η μετάβαση σε σχολεία, εργασία και δημόσιες υπηρεσίες

Όπως είναι γνωστό, κανονικά συνεχίζονται τα μαθήματα στο δημοτικό, ενώ και τα νηπιαγωγεία παραμένουν ανοιχτά όπως και τα σχολεία ειδικής αγωγής. Αντίθετα, με τηλεκπαίδευση συνεχίζονται τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια ως τις 30 Νοεμβρίου. Κλειστά είναι και τα ΑΕΙ και τα πανεπιστήμια.

Από σήμερα, για να πάνε οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο, θα πρέπει να στέλνουν SMS για την δική τους μετάβαση, καθώς και να έχουν βεβαίωση για την μεταφορά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, βάζοντας επιλογή 4.

Παράλληλα, θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο το οποίο χρειάζεται υπογραφή από τον διευθυντή του εκάστοτε σχολείου, που θα αποτελεί μία βεβαίωση κυκλοφορίας ανήλικου μαθητή/τριας από και προς το σχολείο.

Πώς θα γίνει η τηλεκπαίδευση

Για την τηλεκπαίδευση, θα υπάρχει συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο, για την υλοποίησή της. Σε αντίθεση με την πρώτη φορά, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, τα δημόσια δίκτυα και οι πλατφόρμες του ΠΣΔ είναι αναβαθμισμένες. Επίσης, θα είναι μηδενική η χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet. Μαθητές που απουσιάζουν από την τηλεκπαίδευση, θα παίρνουν απουσία.

Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία έχουν ενισχυθεί με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές). Σύμφωνα με το υπουργείο, τον Ιούλιο του 2019, ο αριθμός των φορητών συσκευών ανερχόταν στις περίπου 4.500.

Τι ισχύει για την μεταφορά ενήλικα σε εργασία

Οσον αφορά την μεταφορά ενήλικα στον χώρο εργασίας του επιτρέπεται να γίνει εφ’ όσον είναι δύο άτομα, το άτομο που μεταφέρει τον εργαζόμενο θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033, αλλά η επιχείρηση θα πρέπει να χορηγήσει βεβαίωση και στον ίδιο για την μεταφορά του/της υπαλλήλου του.

Ο ίδιος ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει την βεβαίωση τύπου Α΄ συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού ή Βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Το ωράριο λειτουργίας στο Δημόσιο

Από σήμερα είναι σε εφαρμογή και οι αλλαγές στο ωράριο του δημοσίου, τις ώρες προσέλευσης και την εξυπηρέτηση του κοινού. Συγκεκριμένα, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή αποκλειστικά με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Για τους υπαλλήλους ισχύει το 50% της τηλεργασίας, ενώ γι’ αυτούς που απαιτείται φυσική παρουσία, αυτή θα γίνεται σε τρεις βάρδιες: 07:00 – 15:00, 08:00 – 16:00 και 09.00 – 17:00. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στον χώρο εργασίας, όπως και η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου.

Για όσους εργαζόμενους έχουν παιδιά στο γυμνάσιο, έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου ή μειωμένης βάρδιας κατά 25%. Ακόμη, μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού. Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα δουλεύουν με τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για τους γονείς μαθητών του Λυκείου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σε θέση να παραμείνουν μόνα τους στο σπίτι.

Οι υπόλοιποι τύποι μετακινήσεων με SMS

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται πως πρέπει να σταλεί SMS στο 13033 όπου θα καταγράφεται ο αριθμός λόγου εξόδου (από το 1 ως το 6), το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση κατοικίας.

Αναλυτικά:

Επιλογή 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό

Επιλογή 2 : Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)

Επιλογή 3: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Επιλογή 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας. Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να δείχνουν το SMS μαζί με την αστυνομική ταυτότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις