Ρουβίκωνας: Επίθεση με σφυριά στο δημαρχείο Ηλιούπολης

Νέα παρέμβαση στο δημαρχείο Ηλιούπολης, τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, πραγματοποίησε τα ξημερώματα η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας».

Αυτή τη φορά, στις 4:30 περίπου, μέλη του Ρουβίκωνα έσπασε με σφυριά τα τζάμια της εισόδου του δημαρχείου και λίγο αργότερα ανέλαβαν την ευθύνη με κείμενο που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Καλωσήρθατε στο μαγικό κόσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έναν κόσμο όπου ακόμα ζει και βασιλεύει η πρακτική του “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει” και όπου παρά τις αβυσσαλέες περικοπές, ακόμα υπάρχει χώρος για διορισμούς ημετέρων σε θέσεις κλειδιά και για απ’ ευθείας αναθέσεις έργων που εξοφλούνται μεν στο ακέραιο αλλά υλοποιούνται πλημμελώς ή και καθόλου.

Στον κόσμο αυτό ζουν και βασιλεύουν οι κηφήνες που εν πολλοίς ευθύνονται για την κατρακύλα της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες και ενδημούν λογιών λογιών σαπρόφυτα που βγάζουν το ψωμί (ή και το παντεσπάνι τους…) παρασιτώντας στις πλάτες της κοινωνικής βάσης και του κόσμου της εργασίας.

Ο αξιότιμος δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος δεν είναι όποιος κι όποιος. Όντας στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες, διαθέτει βιογραφικό που θα το ζήλευαν πολλοί από τους κηφήνες που λέγαμε πιο πάνω.

Σπλάχνο από τα σπλάχνα του παλιού, καλού ΠΑΣΟΚ, έχει περάσει από όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει συμμετάσχει στην ΚΕΔΕ από διάφορα πόστα, ενώ για ένα διάστημα διετέλεσε και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου.

Είναι προφανές λοιπόν ότι δε μιλάμε για κάποιο “βλαχοδήμαρχο” της σειράς, αλλά για ένα στέλεχος του βαθέως ΠΑΣΟΚ με χοντρές άκρες και διασυνδέσεις σε όλο το μηχανισμό της σαπίλας και της διαφθοράς.

Μιας και μιλάμε για σαπίλα και διαφθορά, ας δούμε λίγο την περίπτωση του κ. Ριρή, νυν τεχνικού ασφαλείας του δήμου.

Ο κύριος αυτός ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας όταν πριν από ένα περίπου μήνα κατέρρευσε η γερανογέφυρα στο γκαράζ του δήμου Ηλιούπολης, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε διάφορα οχήματα του δήμου, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί των εργαζομένων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο.

Όντας ο τεχνικός ασφαλείας του δήμου, ο Ριρής είναι αυτός που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί ελέγχους και συντάσσει αναφορές σχετικά με την αρτιότητα της συντήρησης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του δήμου, εντοπίζει τα κενά στην ασφάλεια και προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Θεωρητικά λοιπόν ο υπεύθυνος ασφαλείας θα έπρεπε να είχε εντοπίσει την ελαττωματική συντήρηση της συγκεκριμένης γερανογέφυρας και να συντάξει τις ανάλογες αναφορές προς το τεχνικό τμήμα του δήμου, προκειμένου να αποφευχθεί το κακό.

Το πρόβλημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ριρής θα έπρεπε να καταγγείλει τον εαυτό του, καθώς είναι αυτός που μόλις 3 μήνες πριν είχε αναλάβει -ως εργολάβος, και μάλιστα με εντολή του ίδιου του δημάρχου- τη συντήρηση της εν λόγω γερανογέφυρας, έργο για το οποίο και εξοφλήθηκε στο ακέραιο το ποσό των 1350 ευρώ την 1η Μαρτίου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την κατάρρευσή της.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος τα τελευταία περίπου χρόνια έχει αναλάβει από το δήμο Ηλιούπολης συνολικά 18 έργα (το πρώτο στις 25/2 του 2016 και το τελευταίο λίγες μόλις μέρες πριν το ξεμπρόστιασμά του με την κατάρρευση της γερανογέφυρας.

Κραυγαλέα απόδειξη της διαφθοράς που επικρατεί στο συγκεκριμένο δήμο είναι το γεγονός ότι η πρόσληψή του ως τεχνικού ασφαλείας πριν από ένα περίπου χρόνο δεν επηρέασε καθόλου την ανάθεση έργων σε αυτόν, η οποία και συνεχίστηκε σαν να μην τρέχει τίποτα. Για την επώνυμη καταγγελία του προηγούμενου τεχνικού ασφαλείας, κ. Αλέξανδρου Παραδείση, λίγες μόλις ώρες μετά το “ατύχημα” όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε απολύτως καμία αναφορά.

Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο δημαρχείο Ηλιούπολης, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε μία κατάσταση βαθύτατα προβληματική, με την οποία δεν ασχολήθηκε κανείς».

Σχετικές δημοσιεύσεις