Να σεβαστεί την Κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή, κάλεσε την ‘Αγκυρα το Βερολίνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την νομική κατάσταση του θέματος υπάρχουν δύσκολα θέματα Διεθνούς Δικαίου. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε μάλιστα σε σχετική δήλωση της Καγκελαρίου κατά το χθεσινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Ρουμανία.
«Η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι στις 4 Μαΐου εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αυτό μπορούμε ασφαλώς μόνο να συμφωνήσουμε. Αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει μια κλιμάκωση σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ.
Ερωτηθείσα η ίδια εάν η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, εξήγησε ότι για την ακριβή νομική κατάσταση θα επανέλθει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Κύπρος είναι μέλος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία όμως όχι, για αυτό τίθενται δύσκολα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου για την οριοθέτηση (“Abgrenzung”) στον βόρειο τομέα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «πόσο μακριά» μπορεί να φθάσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η κυρία ‘Αντεμπαρ τόνισε: «Αυτή είναι μια πολύ υποθετική ερώτηση για μια ειδική περίπτωση. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν εκεί την ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτή είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Βεβαίως η κυρία Μογκερίνι εξέφρασε την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ένωσης σε αυτό το θέμα». Σε ό,τι αφορά δε ενδεχόμενες επιπτώσεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να μην υπάρξει κλιμάκωση και στο να βρεθεί μια καλή και σωστή λύση».
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ από την πλευρά του δήλωσε ότι το ζήτημα «έπαιξε κάποιον ρόλο» κατά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή και αναφέρθηκε στις σχετικές δηλώσεις της ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου. «Ο κύπριος Πρόεδρος σήμερα έκανε σαφή την ανησυχία του και την διαφωνία του με τις τουρκική δραστηριότητα και μας παρακάλεσε, εάν υπάρξουν επαφές με την Τουρκία, να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου. Και εμείς αυτό θα κάνουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι δεν έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.