Σημαντικά μεγαλύτερος φέτος ο αριθμός των επαναλοιμώξεων με κορονοϊό

Σημαντικά μεγαλύτερος απ’ ότι πέρυσι είναι φέτος ο αριθμός των επαναλοιμώξεων με κορονοϊό κι αυτό είναι ξεκάθαρο από την αρχή του 2022 και οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον. Αυτό είπε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του 2022 τουλάχιστον 90.000 κρούσματα οφείλονται σε επαναμόλυνση, δηλαδή τα άτομα είχαν νοσήσει και ξανανόσησαν με ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους οκτώ μήνες.

Η ίδια τόνισε με έμφαση ότι είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι δε χρειάζεται να εμβολιαστεί επειδή έχει νοσήσει και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος ακόμη και σε όσους έχουν νοσήσει. Μάλιστα είπε πως στοιχεία από το εξωτερικό δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση ακόμη και των θανάτων για τους ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς φαίνεται ότι και η παραλλαγή Ο2 που προκαλεί ήπια νόσο σε νέους και υγιείς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Αναφερόμενη στο θέμα της μάσκας είπε ότι η επιτροπή έχει εισηγηθεί την άρση της υποχρεωτικότητας στους εξωτερικούς χώρους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι καταργούμε την μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα είπε ότι είναι στην κρίση του καθενός μας να φοράει την μάσκα σε εξωτερικό χώρο όταν αυτός πιστεύει πως τον προστατεύει.

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είπε ότι υπάρχει αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αύξηση αυτή, όπως τόνισε, έχει να κάνει με την επικράτηση της νέας παραλλαγής της Ο2 αλλά και την χαλάρωση των μέτρων, η οποία παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως είπε ήδη το 50% των νέων μολύνσεων αφορούν την Ο2 ενώ φαίνεται ότι η Ο2 έχει επικρατήσει στην Κρήτη. Επίσης, έκανε λόγο για 130.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και αύξηση 24% στις νέες διαγνώσεις παρότι όπως είπε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να σταθεροποιείται τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, είπε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες και καταγράφεται μείωση από 7% έως 9% στις απλές αλλά και στις κλίνες ΜΕΘ. Επίσης φαίνεται μείωση των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι εξαιρετικά εύκολη μία πιθανή έξαρση κρουσμάτων και παρατήρησε ότι η Ο2 έχει περίπου την ίδια νοσηρότητα με την αρχική παραλλαγή Ο.

Τέλος, κάνοντας λόγο για την γρίπη Η3Ν2, ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών εδώ και δύο εβδομάδες. Η γρίπη κάθε χρόνο πιέζει κι αυτή το ΕΣΥ, αλλά η πίεση αυτή προς το παρόν δεν υπάρχει πρόσθεσε και εκτίμησε ότι από την επόμενη βδομάδα που θα φτιάξει ο καιρός, θα υποχωρήσει σταδιακά και το κύμα της γρίπης.

Σχετικές δημοσιεύσεις