Στην Ελλάδα τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη

Πρωταθλήτρια” στα φαρμακεία σε αναλογία με τον πληθυσμό αναδεικνύεται η Ελλάδα, κατέχοντας την υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την Κύπρο και τη Μάλτα, που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη για τη “Φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: γεγονότα και στοιχεία 2018” του ΙΟΒΕ, που έγινε με τη συνεργασία της επιτροπής τεκμηρίωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η πυκνότητα των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. 28, καθώς αντιστοιχούν 97 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους για το 2017, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ 28 είναι 31 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. 

Στις επόμενες θέσεις μετά την πρώτη τριάδα βρίσκονται η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λετονία, το Βέλγιο και η Ρουμανία. Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στις χώρες με τη μικρότερη αναλογία φαρμακείων και κατοίκων είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.

Στην ελληνική αγορά, η υψηλότερη συγκέντρωση παρατηρείται στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, στην Ελλάδα το 2017 λειτούργησαν 10.420 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 3.739 φαρμακεία (36%) είχαν έδρα στην Αττική. Ο αριθμός τους είναι στα ίδια επίπεδα με το 2012, ενώ το 2013 καταγράφεται το υψηλότερο νούμερο.

Σχετικές δημοσιεύσεις