Στη φυλακή η διευθύντρια και μία υπάλληλος για τους εκβιασμούς στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Η διευθύντρια και η υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενες ύστερα από τις πολύωρες απολογίες τους για την υπόθεση του κυκλώματος των επίορκων εφοριακών που αποκόμιζε χιλιάδες ευρώ από ιδιώτες – θύματα.

Πέντε από τα μέλη του κυκλώματος αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καταβολή εγγυήσεων 10.000 και 20.000 ευρώ, υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα.

«Θα την φοβίσω»

«Μεγάλη» αποκαλούσαν τα μέλη του κυκλώματος την προϊσταμένη της Εφορίας. Όπως προκύπτει από συνομιλίες και μαρτυρίες «φωτιά», είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ φαίνεται πως κανόνιζε και τα ποσά των εκβιασμών.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση δειγματοληπτικά και στο κεντρικό σύστημα.

Συγγενικό πρόσωπο της προϊσταμένης εργαζόταν στη ΔΟΥ

Η προφυλακισμένη προϊσταμένη δούλευε στη ΔΟΥ Χαλκίδας από το 2014 ως ελεγκτής. Τον Ιανουάριο του 2019 έγινε υποδιευθύντρια και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενη της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγγενικό της πρόσωπο εργαζόταν ως ελεγκτής τουλάχιστον από το 2012.

«Απαράδεκτο»

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι καταδικαστέες. Ο πολίτης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενδίδει στον όποιο εκβιασμό του οποιουδήποτε, όποια θέση και αν κατέχει», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης.

«Πλέον, δεν έχουμε εκείνες τις περιπτώσεις που στο παρελθόν είχαμε κάτι ένχαρτο. Τώρα όλα γίνονται ηλεκτρονικά και καταγράφονται κάπου. Είναι πολύ πιο δύσκολο να επέμβεις στα συστήματα και να κάνεις οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Εδώ πρέπει να γίνεται ένας πολύ ενδελεχής έλεγχος πόθεν έσχες σύμφωνα με τις δηλώσεις που γίνονται, προκειμένου να βλέπει κάποιος αν υπάρχει μεταβολή στην περιουσία και αν υπάρχει, να κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Είναι κουτό να συμπεριφέρεσαι με τέτοιον τρόπο το 2024».

«Είναι όλα ηχογραφημένα»

«Η προϊσταμένη πιάστηκε στεγνά, με τι γίδα στην πλάτη. Συν τοις άλλοις, όλα είναι δεμένα από την Ελληνική Αστυνομία, είναι όλα ηχογραφημένα», λέει, μιλώντας στο MEGA ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

«Υπάρχουν απτές αποδείξεις, ηλεκτρονικού χαρακτήρα, που αποδεικνύουν τα πάντα στη μαύρη αυτήν εφορία».

Σχετικές δημοσιεύσεις