Τα οφέλη του σεξ, για την υγεία

Τα οφέλη του σεξ, για την υγείαΟι ειδικοί πιστεύουν ότι το σεξ μας ωφελεί ποικιλοτρόπως αν και για πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες

Πολυάριθμες έρευνες αναφέρουν τα οφέλη που έχει σεξουαλική δραστηριότητα στην υγεία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σεξ μας ωφελεί από την κορφή μέχρι τα νύχια, αν και για πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες, ώστε να υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις.

Τα πιθανά οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας που αναφέρονται κατά καιρούς είναι άκρως ενδιαφέροντα:

• Η σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται μια καλή αεροβική άσκηση που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την καρδιακή λειτουργία. Υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης μπορεί κανείς να κάψει έως και 200 θερμίδες που χονδρικώς αντιστοιχούν σε έντονο βάδισμα περίπου μισής ώρας.

• Εκτιμάται ότι οι ενδορφίνες – οι «ορμόνες της ευχαρίστησης» – που απελευθερώνονται κατά τη φάση του οργασμού, αποτελούν φυσικά παυσίπονα που καταπραύνουν διάφορες μικροενοχλήσεις.

• Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή παρουσιάζουν λιγότερο συχνά καταθλιπτική διάθεση.

• Υποστηρίζεται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν την ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και με τη μακροζωία.

Σε αναμονή περισσότερων επιστημονικών αποδείξεων για τους μηχανισμούς με τους οποίους το σεξ εξασφαλίζει τα παραπάνω ευεργετικά οφέλη, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το… μυστικό δεν είναι η καθαρά σωματική σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά το γεγονός ότι κάποιος που έχει ομαλή ερωτική ζωή, είναι και πιο ισορροπημένος άνθρωπος. Από αυτή την άποψη λοιπόν, έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και αρμονία στη ζωή του, γεγονός που ευνοεί την καλή υγεία, ως εκ τούτου και τη μακροζωία.

ygeiamou.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις