Τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία συζήτησαν Μισέλ και Ζελένσκι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την αμείωτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία σε νέα επικοινωνία που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Μοιράστηκα με τον πρόεδρο Ζελένσκι πώς ενισχύουμε συλλογικά την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Σαρλ Μισέλ.

Προσθέτει ότι υπάρχει υποστήριξη για τη «δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για να βοηθήσει στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «Ταμείο θα παρέχει ρευστότητα για συνεχή υποστήριξη στις αρχές και μακροπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Οι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο Ταμείο μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν το γεγονός ότι η Ουκρανία χρειάζεται πρόσβαση σε διεθνή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών βασικών αναγκών και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εκδώσει ομόλογα στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ αποσύρονται οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Ως εκ τούτου, Μισέλ και Ζελένσκι διερεύνησαν τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης της Ουκρανίας που θα βοηθούσε τη χώρα να διατηρήσει την προσπάθειά της στον πόλεμο.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας θα προβλέπει, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ρευστότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των κυβερνητικών αρχών, τις εν εξελίξει αμυντικές προσπάθειες και την παροχή βασικών υπηρεσιών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών (στέγη, τροφή, υγειονομική περίθαλψη) για την αντιμετώπιση εμπόλεμης κατάστασης.

Μακροπρόθεσμα, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας (υποδομές, δίκτυα, επιχειρήσεις), με σκοπό την οικονομική εδραίωση στη Δύση. Ο Σαρλ Μισέλ στην ανάρτησή του τονίζει «η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι δίπλα σας απέναντι στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου». Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επικοινωνία που είχε μέσα στην εβδομάδα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικές δημοσιεύσεις