Τι αλλάζει στους ελέγχους ΚΤΕΟ για τα γυρισμένα χιλιόμετρα

Αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση Σπίρτζη για τα γυρισμένα χιλιόμετρα αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών σε μια προσπάθεια να περιορίσει το φαινόμενο που έχει εξελιχθεί σε μάστιγμα εξαιτίας κάποιων επιτήδειων εμπόρων αλλά και να μην δημιουργηθεί «έμφραγμα» στο δικαστικό σύστημα.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr, οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν άμεσα καθώς η απόφαση Σπίρτζη θα ισχύσει από αύριο 26 Σεπτεμβρίου αφορούν στην ιστορικότητα των ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι ελεγκτές των ΚΤΕΟ αλλά και στην online αποστολή των δεδομένων προς τις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών ώστε να κινηθεί η νομική διαδικασία.
Αρχικά λοιπόν ο έλεγχος των γυρισμένων χιλιομέτρων θα περιοριστεί από το 2012 και μετά και όχι σε όλο το ιστορικό των ελέγχων καθώς πριν την παραπάνω ημερομηνία το μηχανογραφικό σύστημα δεν περιελάμβανε τα Δημόσια ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις διασταυρώσεις των στοιχείων.
Από την άλλη μεριά η παράγραφος στην Απόφαση Σπίρτζη που ενημέρωνε τις Διευθύνσεις Μεταφορών για τα οχήματα που είχαν γυρισμένα χιλιόμετρα θα δημιουργούσε το αδιαχώρητο στο δικαστικό σύστημα καθώς οι διώξεις θα έπρεπε να κινηθούν αυτεπάγγελτα.
Το θέμα είναι πως οι τωρινοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναλάβουν να διορθώσουν τα χιλιόμετρα στο όχημά τους αν διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων και στη συνέχεια να κινηθούν οι ίδιοι νομικά εναντίον όποιου έχει γυρίσει τα χιλιόμετρα.
Να υπενθυμίσουμε πως ο Σύνδεσμος των Εμπόρων Αυτοκινήτων είχε προτείνει να εφαρμοστεί η διαδικασία ελέγχου των γυρισμένων χιλιομέτρων από εδώ και στο εξής καθώς όπως εκτιμούσαν οι έλεγχοι σε όλο το ιστορικό των ΚΤΕΟ θα δημιουργούσαν χάος!
Πάντως κάποιοι έμποροι που είχαν κάνει επάγγελμα το γύρισμα των χιλιομέτρων και πουλούσαν αυτοκίνητα με μειωμένα χιλιόμετρα κατά 100.000 χλμ. ή παραπάνω σε ανυποψίαστους καταναλωτές έχουν χάσει τον… ύπνο τους!
Από την άλλη μεριά οι Εισαγωγείς Αυτοκινήτων επέμεναν στον έλεγχο των χιλιομέτρων σε όλο το ιστορικό των ελέγχων ώστε να σταματήσει το φαινόμενο από επιτήδειους εμπόρους.
Όσον αφορά στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα εκεί ακόμη τα πράγματα παραμένουν θολά καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η online διασύνδεση όλων των ΚΤΕΟ της ΕΕ ώστε να διαπιστώνεται η ανακολουθία των χιλιομέτρων. Ωστόσο σε λίγους μήνες η διασύνδεση θα γίνει οπότε θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα
Σε περίπτωση που το ΚΤΕΟ διαπιστώσει ανακολουθία χιλιομέτρων σε κάποιο όχημα αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται µε διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων µε την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:
α) 500 χιλιόμετρα για τις μοτοσικλέτες,
β) 1.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Ι.Χ. οχήματα,
γ) 3.000 χιλιόμετρα για φορτηγά και  λεωφορεία οχήματα και
δ) 5.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά  Δ.Χ. οχήματα.
Ο τεκμαρτός αριθμός χιλιομέτρων καλύπτει όλο τον μήνα, εντός του οποίου πραγματοποιείται ή είχε πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος.
Η διορθωμένη ένδειξη που πρέπει να φαίνεται στον  μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει όταν, στην ένδειξη του μετρητή που αναγράφεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που εκδόθηκε από το ΚΤΕΟ κατά τον αμέσως προηγούμενο  έλεγχο (πριν την παραποίηση) προστεθούν:
α) τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ελέγχων (πριν και μετά την παραποίηση) και
β) το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής από τον έλεγχο μετά την παραποίηση μέχρι τον τελευταίο χρονικά έλεγχο που αυτή διαπιστώθηκε.
Επίσης οι ιδιοκτήτες των κομμένων από τα ΚΤΕΟ οχημάτων θα πρέπει να κινηθούν νομικά εναντίον των εμπόρων ή ιδιωτών καταναλωτών που έχουν αγοράσει τα οχήματα.
Αν τώρα η ανακολουθία χιλιομέτρων διαπιστωθεί ότι έχει γίνει από πολύ παλαιότερους ιδιοκτήτες, δηλαδή το όχημα πριν τον τελευταίο κάτοχο έχει μεταβιβαστεί πάνω από 3-4 φορές τότε τα πράγματα περιπλέκονται και θα είναι δύσκολο να βρεθεί η άκρη του νήματος.
Η Απόφαση Σπίρτζη
Η Υπουργική Απόφαση Σπίρτζη όριζε ότι από τις 26 Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ η σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία αν τα ΚΤΕΟ διαπιστώνουν ανακολουθία χιλιομέτρων τότε το όχημα θα «κόβεται» με την ένδειξη «Σοβαρές Ελλείψεις»!
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου τα Δελτία Τεχνικών Ελέγχων θα αναγράφουν τα χιλιόμετρα των οχημάτων σε όλους τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει και αν οι ελεγκτές διαπιστώνουν ανακολουθία τότε το όχημα θα «κόβεται».
Βέβαια η απόφαση αφήνει ένα μικρό… παραθυράκι σε όσους διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων καθώς αν ευρεθεί η παρατήρηση «Επανεκκίνηση καταγραφής χιλιομέτρων (μιλίων)» ή «Αντικατάσταση μετρητή χιλιομέτρων (μιλίων)», τότε οι ελεγκτές του ΚΤΕΟ δεν σημειώνουν Σοβαρή Έλλειψη!
Η Απόφαση Σπίρτζη της τελευταίας στιγμής πάντως αναφέρει ότι: «Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης οικ. 24996/2840/2011 (Β΄1123) «Τεχνικές προδιαγραφές συστήματος μηχανογράφησης Ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Συγκέντρωση επεξεργασία και αποστολή στοιχείων των διενεργουμένων τεχνικών ελέγχων».
Η υπουργική απόφαση οικ. 24996/2840/2011 (Β΄1123) τροποποιείται ως εξής:
Η περίπτωση ν της παραγράφου 6γ του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:«ν. Για κάθε όχημα, πλην ρυμουλκούμενου – ημιρυμουλκούμενου ή οπίσθιου τμήματος αρθρωτού λεωφορείου, απαιτείται η λήψη μίας (1) φωτογραφίας του πίνακα οργάνων του οχήματος, έτσι ώστε να εμφανίζεται ευκρινώς η αναγραφόμενη ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων.
Η κάμερα δεν πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στην ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκειμένου να εμφανίζεται στη φωτογραφία, στο βαθμό που είναι εφικτό, ολόκληρος ο πίνακας οργάνων (αριθμός φωτογραφίας ΦΦ=04).»
Στην παράγραφο 6γ του άρθρου 2 προστίθεται περίπτωση νi ως εξής:
«νi. Για κάθε όχημα επιτρέπεται η λήψη πρόσθετων φωτογραφιών, κατά την κρίση του ελεγκτή οι οποίες θα θεμελιώνουν διαπιστωθείσες ελλείψεις ή προβλήματα του οχήματος. Αυτές θα αποθηκεύονται και δεν θα αποστέλλονται, (αριθμός φωτογραφιών ΦΦ=05 και άνω).»

Μετά την παρ. 7 του άρθρου 2 προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Διαδικασία ελέγχου της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων
α) Η ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων του οχήματος σε κάθε τεχνικό έλεγχο πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τις ενδείξεις κατά τους προηγούμενους τεχνικούς ελέγχους. Η σύγκριση των ενδείξεων γίνεται αυτόματα από το Μ.Σ. του ΙΚΤΕΟ.Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε ανακολουθίας των ενδείξεων του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, είτε σε σχέση με την ένδειξη του αμέσως προηγούμενου ελέγχου είτε με παλαιότερου, σημειώνεται αυτόματα από το Μ.Σ. του ΙΚΤΕΟ Σοβαρή Έλλειψη (Σ.Ε.) στον κωδικό 7.11.a της υπουργικής απόφασης οικ.19111/192/2019 (Β΄1003).Στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία του ελέγχου του ιστορικού του τεχνικού ελέγχου του οχήματος, ευρεθεί η παρατήρηση «Επανεκκίνηση καταγραφής χιλιομέτρων (μιλίων)» ή «Αντικατάσταση μετρητή χιλιομέτρων (μιλίων)», το Μ.Σ. του ΚΤΕΟ δεν σημειώνει Σοβαρή Έλλειψη.
β) Μετά το πέρας κάθε τεχνικού ελέγχου (αρχικού, περιοδικού ή επανελέγχου), εκτυπώνονται αυτόματα από το Μ.Σ. του ΙΚΤΕΟ, στο χώρο του Υποπίνακα Δ3 «ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ» της δεξιάς στήλης του Δ.Τ.Ε., όλες οι ενδείξεις του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, από το ιστορικό του τεχνικού ελέγχου του οχήματος, υπό τη μορφή πίνακα τριών στηλών με τις εξής κεφαλίδες: «Αριθμός Δ.Τ.Ε.» – «Ημερομηνία» – «Ένδειξη μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων».

Εάν ο διαθέσιμος χώρος του ανωτέρω Υποπίνακα του Δ.Τ.Ε. δεν επαρκεί, η εκτύπωση του ιστορικού διανυθέντων χιλιομέτρων συνεχίζεται σε πρόσθετο φύλλο, όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις.
γ) Σε περίπτωση αιτιολογημένης μη επικοινωνίας με το Μ.Σ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. εκδίδεται Δ.Τ.Ε. με την παρατήρηση «ΜΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΩΝ ΧΛΜ. ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Μ.Σ. ΤΟΥ ΥΠ.Υ.ΜΕ.» στο χώρο εκτύπωσης του ιστορικού διανυθέντων χιλιομέτρων.
δ) Σε περίπτωση που μετά την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το Μ.Σ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. διαπιστωθεί ανακολουθία των ενδείξεων του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, το ΙΚΤΕΟ καθίσταται υπόχρεο να ακυρώσει το εκδοθέν Δ.Τ.Ε. με την ανωτέρω παρατήρηση, να εκδώσει νέο Δ.Τ.Ε. σύμφωνα με τη διαδικασία της ανωτέρω (α) παρ. και να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του οχήματος για το γεγονός και την υποχρέωση παραλαβής του νέου Δ.Τ.Ε. Η ανωτέρω απαίτηση υλοποιείται με άντληση του ιστορικού του τεχνικού ελέγχου του οχήματος αμέσως μετά την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το Μ.Σ. του ΥΠΥ.ΜΕ.»

Άρθρο 2
Έναρξη Ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η ημερομηνία εφαρμογής της είναι η 26η Σεπτεμβρίου 2019 και ταυτίζεται με την ημερομηνία εφαρμογής της υπουργικής απόφασης οικ. 19111/192/2019 (Β΄1003).Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Παπάγου, 1 Ιουλίου 2019.»

Σχετικές δημοσιεύσεις