Τι λέει ο νόμος για τη βόλτα με τον σκύλο μου

Τι λέει ο νόμος για τη βόλτα με τον σκύλο μουΌσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα σημεία της νομοθεσίας που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών/κηδεμόνων σκύλων, κατά τη διάρκεια του περιπάτου

Είναι πολύ διαδεδομένο το φαινόμενο, στους δρόμους να κυκλοφορούν σκύλοι χωρίς λουρί, ενώ συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα τους. Να τρέχουν ελεύθεροι σε δημόσια πάρκα και πλατείες και άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σκύλους, να τρομάζουν. Ιδιοκτήτες/κηδεμόνες να μη μεριμνούν για τις ακαθαρσίες των ζώων τους. Βάσει νόμου, σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα. Και όχι μόνο σε αυτές.

Με τη βοήθεια της θετικής εκπαιδεύτριας σκύλων, Ιωάννας Κουμεντάκη, εστιάζουμε την προσοχή μας στα σημεία της νομοθεσίας που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών/κηδεμόνων σκύλων, κατά τη διάρκεια του περιπάτου. Παράλληλα, η κα Κουμεντάκη μας εξηγεί πόσο ωφέλιμη είναι η βόλτα για τον σκύλο μας.

«Η καθημερινή βόλτα και το ελεύθερο τρέξιμο, είναι βασικοί παράγοντες που βοηθούν τον σκύλο μας να παραμένει ήρεμος και χαρούμενος. Το παιχνίδι με άλλα σκυλιά και η συναναστροφή με άτομα του είδους του, είναι απολύτως αναγκαία για τον σκύλο μας. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, καλό θα είναι να ακολουθούμε διαφορετικές διαδρομές, ούτως ώστε ο σκύλος μας να ανακαλύπτει νέες μυρωδιές, που βοηθούν στην εκτόνωσή του.

Η κατάλληλη άσκηση και η εκτόνωση παίζει μεγάλο ρόλο στην προώθηση της συναισθηματικής υγείας. Οι σκύλοι που δεν έχουν εκπληρωμένη αυτή τη βασική τους ανάγκη, δυστυχώς, μπορεί να εκφράσουν την απογοήτευσή τους με πολλούς αρνητικούς τρόπους, όπως: κάνοντας διάφορες καταστροφές στο χώρο που διαμένουν, με αδιάκοπο γαύγισμα ή με εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς.

Νόμοι

Η καθημερινή βόλτα και η άσκηση του σκύλου αναφέρονται στους κανόνες ευζωίας που υποχρεούνται, βάσει νόμου, να τηρούν οι κηδεμόνες.

Νόμος Προστασίας Ζώων

Ν.4039/2012, ΦΕΚ 15/02.02.2012 (τεύχος Α), άρθρο 1 και Ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32/11-2-2014 (τεύχος Α). Ορισμοί:

Ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείριση τους, έτσι ώστε να μην πονούν και να μην υποφέρουν. Να φροντίζουν την παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και να μην διαβιούν μέσα σε ακατάλληλες κατασκευές (πχ. μεταλλικές). Να φροντίζουν για την ιατρική τους περίθαλψη και τη χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, αλλά και την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για τον σεβασμό της ύπαρξής τους.

Το διοικητικό πρόστιμο για παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς είναι 500€.

Ο περίπατος του σκύλου επιτρέπεται παντού. Σε όλες τις πλατείες, σε όλα τα δημόσια πάρκα και σε όλους τους κοινόχρηστους, ανοιχτούς χώρους, εκτός από τους χώρους που έχουν χαρακτηριστεί από τους δήμους, ως παιδικές χαρές.

Οι καταγγελίες για την άμεση αφαίρεση των αυθαίρετων πινακίδων ότι «απαγορεύονται οι σκύλοι» μπορούν να γίνονται στο αρμόδιο τμήμα Αστικής Πανίδας του δήμου.

Τα άρθρα, 5 του Ν. 4039/2012 και 46 του Ν. 4235 αναφέρουν:

Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα. Επίσης, ο κηδεμόνας/συνοδός του σκύλου:

Α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.

Β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών

Γ) για αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατά τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν

Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραπάνω παραβάσεις είναι 300€.

Δ) μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας.

Το διοικητικό πρόστιμο αγγίζει τα 100€.

Γνωρίζουμε τον νόμο, σεβόμαστε τη φύση του ζώου, σεβόμαστε τους συμπολίτες μας που φοβούνται τους σκύλους, δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον με τα περιττώματα και απολαμβάνουμε τον καθημερινό περίπατο με τον σκύλο μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις